Bad Boys: Mindent vagy többet (2024) - Kritika

 Michael Bay korunk egyik legmegosztóbb blockbuster gyárosa, akit pályafutása során már egyaránt könyveltek el tehetségtelen kóklernek és egyedi vizuális stílussal rendelkező akciófilmes szerzőnek is.

Annak ellenére, hogy én inkább az utóbbi megnevezés irányába hajlok, teljesen megtudom érteni azt, hogy Bay alkotásait sokan nem tudják befogadni, hiszen a rendező elképesztően stilizált, video-klippes esztétikája és határokat nem ismerő poénjai nem minden esetben működnek tökéletesen.




Az 1995-s Bad Boys esetében (ez volt Bay mozifilmes debütálása) azonban remekül kiegészítették egymást a gyors akciók és a káromkodásokban gazdag egysorosok, a végeredményből aztán a '90-es évek legnagyobb sikere született meg, ami a direktor pályafutásán kívül a két főszereplő (Will Smith és Martin Lawrence) ázsióját is jócskán megdobta. 

A 2003-ban bemutatott folytatás azonban már nem csak egy szimpla buddy-cop mozi lett, hanem egy hamisítatlan Michael Bay ámokfutás, a legszórakoztatóbb fajtából. A Bad Boys II. egy 130 millió dolláros, R-kategóriás őrület, ahol záporoznak a káromkodások, ömlik a vér, miközben a főszereplőink egyik hajmeresztő akcióból keverednek át a másikba. Ez a szösszenet már eléggé megosztotta annak idején a közönséget, de nem véletlen az, hogy manapság a műfaj rajongói már egyfajta klasszikusként tekintenek vissza rá. Szinte minden második jelenetben akad egy idézhető beszólás, a zúzások tele vannak kreativitással és morbid humorral (gondoljunk csak arra az autósüldözésre, ahol hullák potyognak hőseink szélvédőjére), Smith és Lawrence párosa pedig újfent kiválóan működött. 

Ahogy már említettem, a második epizód megítélése elképesztően sokat javult az idők során, de bemutatása idején azért nem fogadta álló ováció Bay féktelen akcióparádéját, így talán nem is meglepő, hogy a 3. epizódra egészen 2020-ig kellett várni.

A Mindörökké rosszfiúk címet kapó epizódra már nem tért vissza a "legendás" rendező ( az idők folyamán elvileg sikeresen összebalhézott Jerry Bruckheimer producerrel), az ő helyét egy kezdő páros vette át (Adil El Arbi és Bilall Fallah), akik számára ez a produkció volt a belépés az álomgyárba.

Emlékszem, eléggé félve vártam a 3. Bad Boys kalandot, elsősorban azért, mert nem tudtam elképzelni, hogy Bay stílusa nélkül továbbra is működhet a koncepció. A másik problémám az volt, hogy ekkor már számtalan sikertelen próbálkozást láthattunk arra, ahogy Hollywood megpróbált hosszú évek után feléleszteni egy régi szériát. 


A kész film azonban hatalmas sikert aratott (legalábbis anyagiak terén) és rögtön visszahozta a köztudatba Smith és Lawrence vicces párosát. Ennek ellenére én nem voltam odáig a látottakért (sőt), egy rendkívül erőltetett és megfáradt szerencsétlenkedésnek éreztem a Mindörökké rosszfiúkat. Azóta már többször megnéztem az alkotást és mire végre feldolgoztam Bay hiányát, eljutottam oda, hogy egyszeri limonádé-matinénak azért nem rossz a 2020-as folytatás.

A mai napig az a legfőbb problémám vele (az első-két rész stílusának sótlan újrahasznosításán kívül), hogy akciók szintjén meg sem közelíti a két Bay-mozi szintjét. 

A hosszú felvezetést követően már ideje rátérni a legújabb epizódra, amit szintén az Adil-Bilall páros hozott össze.

Az előzetesek szerintem nagyon jól sikerültek, legalábbis velem elhitették, hogy most talán egy jóval kiforrottabb és látványosabb akciózás lesz a végeredmény, mint legutóbb. Erre fel talán még nagyobbat is csalódtam a Mindent vagy többet esetében, mint 2020-ban a Mindörökké rosszfiúkon. 

A történet ismertetésére kár lenne sok karaktert áldozni: Mike (Smith) és Marcus (Lawrence) még mindig azon vannak, hogy sajátos stílusukban vágjanak rendet miami utcáin. A zsarupáros fáradhatatlanul szórja a poénokat, legalábbis addig, amíg be nem üt a baj: egy csapat titokzatos figura azon munkálkodik, hogy besározzák elhalálozott felettesük hírnevét. A szálak Mike fiához is elvezetnek (aki épp börtönben csücsül a 3. részben elkövetett tettei miatt), így hőseink felkerekednek, hogy tisztázzák Howard kapitány becsületét. 


A Bad Boys 4. egyik legnagyobb problémája az, hogy elképesztően gyenge forgatókönyvvel rendelkezik. Félreértés ne essék, a korábbi epizódok sem érdemeltek Oscart ilyen téren, de egész kompetens sztorikkal rukkoltak elő (a 3. résznél már rezgett a léc). Jelen esetünkben egy fáradt alibire lett felhúzva a közel két órás játékidő, ami sorra hozza be az első blikkre ígéretesnek tűnő, de aztán sehova nem vezető mellékszálakat.

A fő gonosz ismét egy, a főszereplők múltjából előrángatott szerencsétlen, aki eleinte még egész fenyegetőnek is érződhet, de hamar kiderül, hogy nem több egy sablonos gyilkológépnél. Eric Dane alakítása valamelyest javít a gyenge figurán, de ez bizony kevés az üdvösséghez.

Mielőtt elkezdenék ész nélkül csapongani (mint maga a film), tekintsük át, hogy hogy épül fel a sztori: hőseink elkezdik felgöngyölíteni az ügyet, poénkodnak, lövöldöznek, majd segítséget kérnek Mike fiától. Ezen a ponton azonban erősen ráfaragnak és szökött bűnözőkként kénytelenek menekülni a az alvilág és a hatóság emberei elől. Mindeközben a családjuk is veszélybe kerül, plusz az is kiderül, hogy az egész balhé mögött egy olyan szervezet áll, akik a legfelsőbb körökbe (a városvezetésbe) is beférkőztek.

Így már talán jobban érthető az, hogy miért is gondolom kissé töménynek a cselekményt. Rengeteg karaktert mozgat a sztori, miközben mellékszálakból sem szenvedünk hiányt és akkor ehhez jönnek még a kötelező poénok is. Ez az egész nagyon hamar egy rendkívül kapkodó, egyben iszonyat kaotikus rohanássá eszkalálódik, ahol igazán nincs idő semmire. 

Az események nagy része teljesen súlytalan, a humor rendkívül kínos és erőltetett, miközben a forgatókönyv gerince nem áll másból, csak lustán felböfögött sablonokból. 

A probléma az, hogy a korábbi epizódok (leginkább az 1. és 2. rész) azért működtek, mert rém egyszerű alapokra lettek felépítve: vicces poénok, némi nyomozás és rengeteg akció, mindez felesleges mellébeszélés nélkül. 

A Mindent vagy többet (ahogy a cím is jól mutatja) ehelyett belenyúl rengeteg dologba, de egyet sem tud épkézláb módon kidolgozni.

Ennyi fröcsögés után azért érdemes lehet kiemelni néhány pozitívumot. Lorne Balfe zenei aláfestése (ahogy a 3. rész esetében) egész jóra sikerült, a klasszikus Bad Boys témák még mindig remekül szólnak. A betétdalok között is akad néhány emlékezetesebb (leginkább a Black Eyed Peas Tonight című száma), úgyhogy ilyen téren nincs gond.

Az akciók esetében azonban már nem ennyire fényes a helyzet. Az mindenképp dicséretes, hogy a rendezőpáros igyekezett minél kevesebb CGI-effektet használni a zúzásoknál, plusz operatőri szempontból is akadnak egész kreatív megoldások a nagyobb volumenű csörtéknél, de a gyors vágás és a szétszabdalt ritmus minden esetben alávág a látványosabb összecsapásoknak. Az a helyzet, mint a 3. résznél, tehát a készítők foggal-körömmel próbálják megidézni Bay egyedi stílusát, de a végeredmény most is csak egy kilúgozott erőlködés. 

Mindenesetre, akad azért pár eltalált képsor, a gyenge beszólások között is felütik a fejüket viccesebb dumák és összességében hiába gyenge a film, legalább egy percig sem unalmas.

Mégis, azt gondolom, nem kéne tovább erőltetni ezt a szériát. Michael Bay eszelős kézjegyei nélkül ez nem más, mint egy kínos hakni-parádé, amit az alapvetően tehetséges főszereplők sem képesek elvinni a hátukon. Sőt, Smith és Lawrence párosa talán itt a leggyengébb. Előbbi igazából csak azt a célt szolgálja, hogy csitítgassa a folyamatosan pofázó, ezáltal már rém kiállhatatlanná váló társát (Lawrence). 


A mellékszereplők között pedig hiába találunk olyan neveket, mint Rhea Seehorn, Vanessa Hudgens vagy Ioan Gruffudd, ők annyira kevés teret kapnak, hogy esélyük sincs a kibontakozásra.

Lehet, hogy ezek alapján az érződik, hogy túl szigorú voltam a filmmel szemben, de a helyzet az, hogy én alapvetően semmi mást nem vártam a 4. Bad Boys-tól, szimplán egy szórakoztató akció-matinét.

Ehelyett egy kínos, súlytalan és teljesen feleslegesen túlzsúfolt erőlködést kaptam, ami már csak nyomokban tartalmazta azokat az elemeket, melyek miatt imádtam az első két részt.

Jobb lenne, ha ezek a kiöregedett rosszfiúk végre nyugdíjaznák magukat. 

(A Bad Boys: Mindent vagy többet június 6-tól a mozik műsorán!)

Streamingstar: 3 stars

0 Hozzászólások:

Megjegyzés küldése

Összes oldalmegjelenítés