Ezek a legnagyobb megválaszolatlan kérdéseink a Loki 2. évadzáró epizódja után

  •  A TVA fő célja jelenleg az, hogy az elágazó idősíkok megkímélése után figyelemmel kísérje a Megmaradó és a Kangék változatait.
  • Victor Timely sorsa továbbra is bizonytalan, mint a TVA-nál dolgozó Megmaradó variáns, illetve a jövőbeli történetekben betöltött szerepe sem világos.
  • Sylvie és Mobius útja nyitottak, a pletykák szerint Mobius megjelenhet a Deadpool 3-ban, de motivációik és jövőbeli harcaik továbbra sem ismertek.



A Loki 2. évada sajnos véget ért, annak ellenére az MCU eddigi egyik legkielégítőbb fináléját kaptuk, de rengeteg kérdés maradt. Loki (Tom Hiddleston), akit kollektíven a történetek istenének és/vagy az idő istenének tartunk, a Temporal Loomot valami jobbra cserélte le: saját magával. Az Idő trónján ülve Loki vállalja dicsőséges céljának terhét - egyedül marad, és hatalmát arra használja, hogy minden idősíkot megfigyelhessen.

Ez azt jelenti, hogy a multiverzum teljes ereje tovább él, gyönyörűen ábrázolva Yggdrasil formájában, és az MCU további lehetőségei a szó szoros értelmében végtelenek lesznek. Mobius (Owen Wilson), B-15 (Wunmi Mosaku), Casey (Eugene Cordero), Sylvie (Sophia Di Martino) és O.B. (Ke Huy Quan) folytathatják innen az útjukat, most, hogy a Megmaradó (Jonathan Majors) már nem irányítja a multiverzum történetet. Ezzel együtt rengeteg megválaszolatlan kérdés maradt a Loki befejezését követően. 

Mi most a TVA fő célja? Többről van szó, mint egyszerűen az elágazó idősíkokról, amiknek egy második esélyt adott Loki. Loki azonban megkímélte a TVA-t attól, hogy járulékos veszteséggé váljon a "He Who Remains" tervében. Újra teljes mértékben működnek, de vajon milyen céllal? Most már B-15-tel az élen, és tudjuk, hogy a TVA egyik újdonsült küldetése a He Who Remains variánsainak megfigyelése. A Loki fináléjának utolsó pillanataiban megtudjuk, hogy a TVA tudomást szerzett arról a Kangról, akit a Hangyaember és a Darázs Quantumania-ban ismertünk meg és megkönnyebbülést éreztek, hogy Scott Lang (Paul Rudd) és társai sikeresen feltartották őt egy szellemes és látványos csata keretében.


Most azonban, hogy már nem az elágazó idősíkok metszése a feladatuk, azáltal, hogy fenntartsák a Szent Idővonalat, vajon jelenleg a Megmaradó változatainak megfigyelése lesz az egyetlen céljuk? Amikor B-15 és Mobius beszélgettek, megemlítették, hogy az aggasztja őket, hogy ezek a változatok tudomást szereztek-e a TVA létezéséről. Ha csak ez a céljuk, akkor a teljes feloszlatásukkal megoldódna ez a probléma, nem igaz? Ők fogják viselni az ilyen variánsok elleni harc terhét, ha azok valaha is gondot okoznak?

Mi lesz most Victor Timelyvel (Major)? Segítőkész és eddig hűséges szövetséges státuszát leszámítva, ő még mindig egy Ő, aki megmarad változat. Marad a TVA-nál? Ha igen, mit gondol a saját maga változatainak megfigyelésével kapcsolatos feladataikról? Ez a kérdés az egyik legnyíltabb kérdés, amit feltehetünk. Ha valaha is újra ellátogatunk a TVA-hoz, úgy érzem, az MCU-nak kötelessége lenne foglalkozni Victor Timelyvel. B-15-nek, Caseynek és O.B.-nek megvan a maga funkciója az intézményen belül, de Victor csak nemrég érkezett. Ha a TVA-ban marad, vajon csatlakozik-e hozzájuk a munkájukban? Akarná-e egyáltalán? Ha az MCU úgy dönt, hogy folytatja a Kang-változat történetét (erre a kérdésre mindjárt rátérünk), akkor illene, hogy Victor szerepet kapjon a Kang-változatok hatalmas szereplőgárdájában.

Sylvie és Mobius remek karakterek, és most mindkettőjük útja meglehetősen nyitott maradt. Vajon van-e hely számukra a tágabb MCU-ban? A pletykák szerint Owen Wilson a Deadpool 3-ban újra eljátssza Mobius szerepét. Ha ez igaznak bizonyulna, annak bizonyára sok rajongó örülne, és kétségtelenül nagyszerű kémiát biztosítana Ryan Reynolds és Hugh Jackman mellett. Mindezek ellenére az érzelmi állapot, amiben legutóbb láttuk Mobiust, meglehetősen komornak mutatta, amint gyermekei boldog életét nézi egy saját maga változatával. Nehéz megmondani, milyen motivációk indíthatják Mobiust arra, hogy új küldetésre induljon. Ugyanez vonatkozik Sylvie-re is; ő lényegében megkapta, amit akart - egy esélyt, hogy az elágazó idősíkok szabad akarattal létezhessenek.


Ravonna Renslayer (Gugu Mbatha-Raw), akit két epizóddal a finálé előtt megfosztották a TVA jogtól, megérkezett az Végtelen Idő Ürességbe, ahol viharszerű szél és lila fényvillanások fogadják. Ez persze arra utal, hogy az utolsó pillanatait láthattuk, mielőtt végzetes véget vetett volna neki Alioth, az Üresség félelmetes őrzőjeként szolgáló entitás által. Az általános szabály szerint, ha nem láttuk szó szerint a karaktert meghalni, akkor nem halt meg. Ha megmenekülne Alioth elől, végül is nem ő lenne az első, aki túléli. Ha elképzeljük, hogy túléli, mire számíthatunk Ravonna következő állomásaként? Vajon mind azok után, amin keresztül ment, még mindig hűségesnek érzi magát a "He Who Remains" ügyéhez, vagy esetleg egy Kang-variánshoz?

Tudjuk, hogy a TVA figyeli a "He Who Remains" variánsait, de ahogy azt a Hangyaember és a Darázs Quantumania végén láthattuk, rengeteg Kang-variáns van odakint. Mivel az MCU egyik készülő filmje még mindig (tudomásunk szerint) a Bosszúállók: The Kang Dynasty címet viseli, számíthatunk-e arra, hogy Kang the Conqueror még mindig a franchise következő nagy fenyegetése lenne? Nyilvánvalóan ezt a kérdést a felállított narratíva szempontjából és a Marvel Studios Jonathan Majors körüli színfalak mögötti balhék kontextusában kell vizsgálnunk. Voltak pletykák a szerep esetleges átdolgozásával kapcsolatban, de ezek mellé olyan híresztelések is társultak, hogy a Marvel egy halom átírást kezdeményez, és a történetet egy teljesen új gonosztevő felé tereli.


Loki, aki most már a Végtelen Idő istene, az MCU egyik legteljesebb és legjobban kielégítőbb ívét zárta le. És most mi lesz? Nos, narratív szempontból a legokosabb döntés az lenne, ha egyszerűen békén hagynánk. Egy olyan szeretett karakterrel azonban, mint Loki, kétségtelenül csábító lesz az MCU számára, hogy a rajongókat felcsigázhassa. Remélhetőleg, ha úgy döntenek, hogy újra felidézik Tom Hiddleston Lokiját, akkor a multiverzumban létező számos változata közül valamelyik felhasználásával teszik.

Ezt csak az idő fogja eldönteni, de egy meglehetősen szívszorító kérdéssel kell hagynunk, hogy elgondolkodjatok rajta. Vajon a mi Thorunk (Chris Hemsworth) megtudja valaha is, hogy milyen isten lett a mostoha testvére? Látta Lokit a legrosszabb és a legjobb pillanatokban is, és soha nem mondott le róla. Még azután is, hogy látta bátyját igazi gonosztevőként pusztítást végezni, bármennyire is félrevezetett volt, Thor mindig meglátta a jót benne, amiről tudta, hogy Lokiban ott lakozik. Igazi tragédia lenne, különösen azután, hogy a Bosszúállókban tanúja volt Loki brutális halálának Thanos (Josh Brolin) keze által. Thor soha nem tudná meg testvére megváltását és hősies áldozatát. A lényeg, ez a Loki már teljese más lett, megváltozott. És ez benne a jó.

0 Hozzászólások:

Megjegyzés küldése

Összes oldalmegjelenítés