TOP 10 - A 90-es évek legjobb akciófilmjeit rangsoroltuk

 Az 1980-as években az akciófilmek igazán bejöttek mindenkinek. Az akcióhősök már valamivel izmosabbak lettek, a harcok nagyobbak, a robbanások pedig láványosabbak, mint valaha. Az olyan klasszikusok, mint az "Aliens", a "Terminator" és a "Predator" a sci-fit a katonai akcióorgiával kombinálták, és jobb híján a filmek véresebbek és szemléletesebbek lettek. De vajon ez a klasszikus értelembe vett műfaj itt megállt? Dehogy, és amikor az évtized átcsapott az 1990-es évekbe, Hollywood csak tovább fokozta a tétet. A Feláldozható 4 előzetese olyat váltott ki belőlünk, hogy összeállítottuk a 90-es évek legjobb akciófilmjeit, rangsorolva.

A speciális effektek forradalmi fejlődése lehetővé tette, hogy a filmkészítők fantáziája olyan módon keljen életre, amiről korábban álmodni sem mertek, és a kreatív új ötletek rendszeresen megjelentek a filmvásznon. A '90-es évek vitathatatlanul a legjobb és legszebb évtized volt a nagy akciófilmek számára, amikre már ma simán le B-kategóriázzuk ezeket a műveket. Ezek a filmek általában tele volt kiborg hősökkel, titkos ügynökökkel és űrharcosokkal - hősökkel a virtuális valóságban, a világűrben, sőt még a távoli jövőben is. Az évtizedben a világ minden tájáról érkező színészek és filmkészítők nemzetközi felemelkedését is láthattuk, Robert Rodrigueztől és Antonio Banderastól John Woo-ig és Jackie Chanig. Mindezek a művészek friss, új vért hoztak a műfajba, és olyan filmeket hoztak, amelyekben a közönség soha nem látott akciókat láthatott.

Napjaink legnagyobb franchise-ai közül néhány szintén az 1990-es években kezdődött, és néhány rajongói kedvenc vagy klasszikus lett, amelyet a mai napig szeretünk. De vajon melyek ezek krémje, és melyik a legjobb a legjobbak közül? Olvass tovább minket, hogy felfedezd a 10 legjobb 1990-es évekbeli akciófilmet, természetesen rangsorolva. Ami fontos, hogy a sci-fi és a fantasy műfajt próbáltuk elkerülni.


10. Féktelenül

Ha azt hiszed, hogy valaha is voltál már durva buszozáson, gondold csak újra. A "Point Break" sikere után Keanu Reeves az akciófilmek műfajának komoly szereplőjévé vált, és az 1994-es "Speed" című filmmel bebetonozta akciósztár státuszát, amelyben Sandra Bullock, a feltörekvő szinésznő kollégája volt. Dennis Hopper, Joe Morton és Jeff Daniels egészíti ki még a főbb szerepeket, akik a valaha látott legvadabb történetben játszanak, főleg Hopper.

Reeves a LAPD SWAT tisztjét, Jack Travent alakítja, akinek társát egy veszélyes robbantó (Hopper) öli meg. A gyilkos után eredve Traven megtudja, hogy egy másik bombát is elhelyeztek egy tömegközlekedési buszon valahol Los Angeles belvárosában, és úgy van beállítva, hogy felrobban, ha a busz 50 mérföld/óránál lassabban halad. A robbantó átverése és a buszra való felszállás a könnyű feladat, de a robbanószerkezet hatástalanítása anélkül, hogy a busz lelassulna - miközben a robbantó minden mozdulatát a tévén keresztül figyeli - még nehezebbnek bizonyul, mint amilyennek hangzik.

A '90-es évek ikonikus "roadmovie" akciója, a "Speed" remek kritikákat kapott az okos előzményeiért és azért, mert a kisebb, lézerfókuszú terjedelme ellenére is képes volt nagy akciót nyújtani. A híres kritikus, Roger Ebert szinte tökéletes négy csillaggal jutalmazta a filmet.

Streaming: Disney+




9. Tru Lies

Az Oscar - és Golden Globe-díjas James Cameron rendező úr 1994-ben újra összeállt a "Terminátor" sztárjával, Arnold Schwarzeneggerrel egy nagyon váratlan akcióvígjátékra, a "True Lies" (Igazi hazugságok?) kedvéért, amelyben Jamie Lee Curtis, Tom Arnold, Tia Carrere, Bill Paxton és Charlton Heston is szerepelt. A Camerontól megszokottnál könnyedebb film folytatta Schwarzenegger komikus szerepekbe való betörését az olyan sikerek után, mint a "Ovizsaru" és az "Ikrek". De csak azért, mert az "True Lies" vicces, nem jelenti azt, hogy spórol a látványon. Épp ellenkezőleg, a film gyorsan klasszikus akciófilmmé vált, és Arnie egyik legjobb műve lett.

Arnie a filmben Harry Tasker szerepét játssza, akiről a családja azt hiszi, hogy egy átlagos számítógép-értékesítő. A valóságban azonban Tasker titokban az Omega szektor nevű árnyékügynökség hírszerző csoport titkos ügynöke. A kettős életet élő Harry a házasságában is bajba kerül, mivel feleségét, Helent (Curtis) gyanúsítja, hogy viszonya van valakivel. Ám miközben azon dolgozik, hogy újra fellángoljon a románcuk, egy nemzetközi gonosztevő mindkettőjüket elrabolja, és Harry kénytelen felfedni az igazságot. A szuperkém férjnek és a külvárosi feleségének ezután össze kell fognia, hogy megmentsék a világot.

A True Lies vitathatatlanul a legtisztább szórakoztató akciófilm ezen a listán, Schwarzenegger végtelen sármját jól kamatoztatja, és a vígjáték csak tovább növeli a film szórakoztató értékét. A szívéért, a lelkéért és humoráért, valamint a pompás akcióért miatt lehet szeretni, és éppen ezek miatt egy igazi klasszikus marad mindörökké.

Streaming: Disney+



8. A pusztító

1993-ban Sylvester Stallone és Wesley Snipes - az évtized két legnagyobb akciósztárja - összeállt a "Demolition Man" című filmben, amely tökéletesen megragadja a korszak stílusát és hangvételét. Snipes játssza a kőkemény 20. századi gyilkost, Simon Phoenixet, az 1990-es évek egyik legkegyetlenebb bűnözőjét, akit végül a Stallone által alakított John Spartan - egy meggondolatlanul viselkedő Los Angeles-i zsaru - buktat le. Amikor azonban végső összecsapásuk ártatlan járókelők halálával végződik, mind Phoenixet, mind Spartant bebörtönzik, és egy modernizált bírói ítélettel vonják ki a társadalomból őket, amelynek során egy kísérleti rehabilitációs eljárás során kriogén fagyasztással fagyasztják le őket.

Évtizedekkel később Los Angeles békés utópiává változik, ahol a bűnözés már nem létezik. Ám ekkor Phoenix valahogy megszökik a fogságból, és újra felveszi régi szokásait, a káoszt. Hogy megállítsák, a hatóságok felélesztik Spartan-t, hogy levadássza őt. A jelvénnyel visszatért Spartan a fiatal és naiv Lenina Huxley (Sandra Bullock) rendőrnővel kerül párba, és hamarosan rájön, hogy Phoenix szökése egy hatalmas összeesküvés középpontjában áll.

A "Demolition Man" az erőszak és a kellemes humor súlyos adagjával olyan szórakoztató film lett, amennyire csak egy '90-es évekbeli akciófilm lehet, bármikor bárkivel megtudnánk nézni az action moviet. 

Streaming: TBA - csak Google Play



7. Con Air

Nicolas Cage a "The Rock" című akciófilmben játszott áttörő szerepe után a "Con Air"-ben tért vissza, hogy az akció műfaj legújabb szupersztárjaként mutatkozzon be, John Malkovich, John Cusack, Ving Rhames, Danny Trejo, Colm Meaney és Steve Buscemi oldalán. A Simon West rendezői debütálása, a film az év egyik legnagyobb sikerfilmje lett, és szorosan Cage másik klasszikusa, a "Face/Off" mögött végzett.

A filmben Cage az amerikai hadsereg egykori rangerét, Cameron Poe-t alakítja, akit egy évtizedes börtönbüntetésre ítélnek, miután a felesége védelmében folytatott utcai bunyóban egy férfi meghal. Évekkel később Poe megrögzött elítéltek és vérszomjas gyilkosok között találja magát, akik tervet szőnek a gép eltérítésére és a megszökésre. Katonai kiképzését és szakértelmét felhasználva Poe úgy dönt, hogy maga állítja meg a rosszfiúkat.

A nevetségességét teljesen felvállalva a "Con Air" annyira túlzásba viszi a dolgot, hogy már-már vígjátékká válik, de a film éppen ebben tündököl és nem kell komolyan venni. Az együttes szereplőgárda mindenhol váratlanul szórakoztató alakításokat nyújt, és az olyan hatalmas akciójelenetek, mint a Las Vegas-i sztrádán történő zuhanás, az elejétől a végéig izgalmasan tartják a dolgokat. Az égbe szökő szerencsétlenséggel a film segített új mércét állítani az olyan akciórendezőknek, mint Michael Bay, aki manapság a Bad Boys és Transformers filmekről vált igazán híressé.

Streaming: Disney+



6. Halálos fegyver 3

A Halálos fegyver 3, az első Halálos fegyver-film, amely a kilencvenes években készült, folytatta a sorozat egy újabb szereplővel, Renee Russo ("Outbreak", "Ransom") főszereplésével. A filmben Riggs (Mel Gibson) és Murtaugh (Danny Glover) belekeveredik egy rendőrségi korrupt ügybe, amelyet Lorna Cole (Russo), a belső ügyosztály vezetője vezet.

Bár Murtaugh-nak már csak hat napja van addig, hogy lemondjon és nyugdíjba vonuljon, a társak feladata pedig, hogy levadásszanak egy veszélyes fegyverkereskedőt, Jack Travist (Stuart Wilson), miközben a korábbi bűnügyi informátor, Leo Getz (Joe Pesci) visszatér, hogy segítsen nekik. A helyzetet azonban bonyolítja, hogy a rosszfiú történetesen egy volt Los Angeles-i rendőr.

A sorozat harmadik darabjaként a kritikusok gyorsan rámutattak arra, hogy a film kicsit kevésbé friss, mint az előző rész, de ez nem akadályozta meg abban, hogy egy vadul szórakoztató akciófilm legyen. A minden eddiginél nagyobb és bombasztikusabb film egy gyors agyontaposással öleli magához az akciót, több üldözést, lövöldözést és robbanást tartalmaz, mint a korábbi részek. Gibson és Glover pedig ugyanolyan jók, mint a negyedik részben, a Halálos fegyver 3 pedig legalább annyira vicces és okos, mint amennyire izgalmas.

Streaming: csak Apple Tv



5. Desperado

Egy örök klasszikusnak számít Banderas agymenése. Az elismert akciófilm-rendező Robert Rodriguez hosszú és változatos karriert tudhat maga mögött, többek között a "Spy Kids" című családi filmes sorozat, az egyes "Mandalorian" epizódjai és a 2005-ös "Sin City" című noir klasszikus az etalonjai. De legkorábbi munkái közé tartozik a "Desperado" című új-nyugati "western" film, amely Antonio Banderast és Salma Hayeket is felrakták Hollywood térképére. Sokak számára akkoriban ismeretlen volt, hogy a film valójában Rodriguez 1993-as "El Mariachi" című rendezői debütálásának folytatása volt, amelyet majdnem egy évtizeddel később a "Volt egyszer egy Mexikó" követett.

A főszerepet Banderas alakítja a legendás fegyverforgatót, El Mariachit - egy merengő, gitározó csavargót, aki bosszút akar állni azokon, akik keresztbe tettek neki. Szent küldetése Buchóhoz (Joaquim de Almeida), egy mexikói drogkartell vezetőjéhez vezet, aki megölte a nőt, akit El Mariachi egykoron szeretett. Egy fegyverekkel teli gitártáskával és a könyvesbolt-tulajdonos Carolina (Hayek) segítségével El Mariachi véres utat kapar Bucho birtokához és csatlósaihoz, és természetesen a maga módján bosszút áll.

A közönségnek tetszett, friss stílusú bosszúfilm, amelyet a közönség korábban még nem látott, a "Desperado" az évtized egyik nagy akcióhősévé tette Banderast. A megállás nélküli lövöldözésekkel, nagy robbanásokkal és a mozi egyik legnagyobb és legvéresebb kocsmai lövöldözésével a "Desperado" egyben a műfaj egyik legizgalmasabb rendezőjeként is megalapozta Rodriguezt.

Streaming: csak Apple Tv és Google Play



4. A szikla

A "Bad Boys" rendezői debütálása után Michael Bay 1996-ban a "The Rock" című filmmel egy szinte kiváló akciófilmet készített. Nicolas Cage és Sean Connery főszereplésével, valamint az "Apollo 13" sztárja, Ed Harris mellett a film mérföldkőnek bizonyult a sok akciófilmek között, amely nagyban segített meghatározni a katonai akció műfaj következő évtizedének alapjait.

A "The Rock"-ban egy csapat volt katona túszul ejti a turistákat az Alcatraz-szigeten, Amerika leghírhedtebb börtönének egykori otthonában. Halálos fegyverekkel a kezükben hatalmas váltságdíjat követelnek, miközben a szomszédos San Francisco elleni nagyszabású katonai támadással fenyegetőznek. Válaszul egy elit Navy SEAL-csapatot küldenek a helyszínre, Stanley Goodspeed FBI-ügynökkel (Cage) az élen és az egyetlen fogollyal, aki meg tudott szökni a szigetről, az egykori brit SAS-ügynökkel, John Masonnel (Connery). Amikor a csapatuk többi tagjait elkapják, egyedül Goodspeedre és Masonra marad a sor, hogy igazi hazafik lehessenek.

Michael Bay egyik legjobb akciófilmjét, a "The Rock"-ot áthatja a rendező jellegzetes stílusa, és tele van megállás nélküli akcióval. A filmben rengeteg izgalmas díszletet találunk, a tüzes lövöldözéstől és a nagy sebességű autós üldözésektől kezdve a hatalmas robbanásokon át a brutális ökölharcokig. Ha bármilyen karakterdráma is hiányzik a "The Rock"-ból, azt bőven pótolja a végtelen akciózás.

Streaming: Disney+



3. Rés a pajzson

John Woo hongkongi rendező 1993-ban a Tökéletes célpont (majdnem felkerült a listánkra egyébként) című Jean-Claude Van Damme-filmmel érkezett Hollywoodba. Három év szünet után Woo visszatért, hogy megrendezze a "Broken Arrow"-t, egy akciófilmet, amelyben John Travolta - aki épp a karrierje visszatérésének közepén volt anno - és Christian Slater a 90-es évekbeli hírneve csúcsán szerepelt. A film sokkal nagyobb kasszasiker lett, mint a "Tökéletes célpont", és megmutatta Woo nemzetközi rendezői képességeit is.

A "Broken Arrow" története a légierő két pilótáját, Vic Deakins őrnagyot (Travolta) és Riley Hale századost (Slater) követi nyomon, akik egy titkos küldetésen egy pár nukleáris robbanófejet kísérnek egy lopakodó bombázóval. De a levegőben Deakins elszökik, kiveti Hale-t a bombázóból, és megszökik az ellopott robbanófejekkel, amelyeket aljas célokra akar felhasználni. A magára maradt Hale megpróbálja megállítani Deakins-t, és ehhez segítséget kap egy lelkes parkőr, Terry Carmichael (Samantha Mathis) segítségét.

A klasszikus John Woo-akciófilm, a "Broken Arrow" egy szórakoztató - autók nélküli - roadmovie is egyben, melyben a stílusos rendezés, a dinamikus lövöldözések és a rengeteg robbanás kapja a főbb szerepeket.

Streaming: Disney+



2. Az utolsó cserkész

Az utolsó cserkész egy 1991-es amerikai akció-vígjáték Tony Scott rendezésében, Shane Black írásával és Joel Silver produceri közreműködésével. A film főszereplői Bruce Willis, Damon Wayans, Chelsea Field, Noble Willingham, Taylor Negron és Danielle Harris. A filmet 1991. decemberében mutatták be az Egyesült Államokban -  mondja az wikipédia.

Bruce Willis ebben a korszakban élete színészeti pályája csúcsán van, túl van egy remek Die Hard filmen, ami a 80-as évek klasszikusa lett, valamint a karácsonyi filmek kötelező képviselője is egyben. Bruce Willis egy kiégett zsaru szerepét játssza, aki politikai ügybe keveredik Damon Wayans oldalán. A film titka, a két színész közti kémia, amiket kiváló dialógusain, illetve a rosszfiúk felé irányított beszólásaikon alapul. Az akciófilmet a humoros beszólások is tovább emelik a klasszikus akciófilmek felé, akár egy True Lies vagy egy Rush Hour. 

Streaming: sehol sem streamelik



1. Ál-Arc

És megérkezünk a ranglista királyához. az Ál/Arc-hoz. John Travolta, a Ponyvaregény után egyesítette erőit Nicolas Cage-dzsel az 1997-es John Woo akcióeposz, a "Face/Off" című filmben. A filmben a két sztár mellett Dominique Swain ("Lolita"), Gina Gershon ("Bound") és Joan Allen ("A jégvihar") is szerepel. A végtelenül stilizált akcióval, Cage és Travolta félelmetesen komikus alakításaival, valamint Woo saját drámai érzékével a film a "Broken Arrow" sikerét vette át és szárnyalt a magaslatokba.

A "Face/Off" egy túlzó, akciódús thriller, amelynek középpontjában Sean Archer FBI-ügynök (Travolta) áll, akinek a fiát megölik a pszichopata gyilkos, Castor Troy (Cage) ellen való halálos leszámolás során. Amikor Troy bombát helyez el Los Angeles egy meg nem nevezett helyszínén, Archer szélsőséges lépéseket tesz, hogy megállítsa őt, és aláveti magát egy kísérleti eljárásnak, amely Troy "arcát" a "sajátjára" ülteti át. Archer most már a könyörtelen gyilkosnak adja ki magát, és új arcát arra használja, hogy megszerezze a szükséges terrorista információkat. A dolgok azonban csavaros fordulatot vesznek, amikor Troy Archer arcát viselve újra felbukkan, és arra indul, hogy átvegye riválisa életét.

A történet nevetséges volt, de ennek ellenére az "Face/Off" a közönség és a kritikusok kedvence lett, híres a megállás nélküli akcióról, a zseniális abszurditásról és a borotvaélen táncoló feszültségről. És emellett nagyon jó beszólások is vannak a filmben. Aki nem látta még ezt az akciófilmet, azonnal pótolja be.

Streaming: Disney+

0 Hozzászólások:

Megjegyzés küldése

Összes oldalmegjelenítés