2023 legjobb filmjei- Top 20

 2024 január közepe tájékán valószínűleg már mindenki elbúcsúztatta a tavalyi évet, én azonban még egyszer visszatekintenék 2023-ra. Arra gondoltam, egy cikk keretein belül megosztom veletek, melyek voltak azok a filmek, amik a legjobban tetszettek az előző "szezonból". Még így az elején szeretném leszögezni, hogy ez a lista teljes egészében az én személyes véleményemet tükrözi vissza az adott alkotásokról. Nincs azzal semmi baj, ha valaki nem fog egyetérteni a meglátásaimmal, hozzászólások formájában bátran megírhatjátok, Nektek mik voltak a kedvenceitek 2023-ból. 



De ne szaladjunk ennyire előre, mielőtt belevágnék az általam legjobbra értékelt mozik ismertetésébe, szeretném összefoglalni gondolataimat az elmúlt esztendőről. Alapvetően pozitívan álltam hozzá a 2023-as évhez, hiszen előzetesen úgy tűnt, egy rendkívül izgalmas és érdekes filmes szezonnal lesz dolgunk. Igen ám, de ahogy telt-múlt az idő, egyre több kellemetlen esemény és botrány kezdte beárnyékolni a mozivilágot, gondolok itt a forgatókönyvírók, majd a színészek sztrájkjára, vagy éppen a szuperhősfilmek leáldozására (még azért ne írjuk le a műfajt). Nem szeretnék különösebben sok karaktert áldozni ezeknek a témáknak, viszont egytől-egyig erőteljesen kifejtették hatásukat a filmiparra és akár még a jövőre nézve is kihatással lehetnek. 

Mindenesetre, ne kezdjük felesleges idegeskedéssel az idei évet, lássuk is, melyek voltak az én személyes kedvenceim 2023-ból!

20. Fortune-hadművelet: A nagy átverés



Guy Ritchie és Jason Statham kollaborációja általában nem szokott rosszul elsülni (A Ravasz, az Agy..., Blöff, Egy igazán dühös ember), legutóbbi összefogásuk eredménye is egy kifejezetten szórakoztató akció-vígjáték lett. A Fortune-hadművelet ugyan nem említhető egy lapon a páros igazán nagy klasszikusaival, de akik szeretik a rendező stílusát, Statham szigorú fizimiskáját és a kémfilmek jól bejáratott megoldásait, azok nem igazán csalódhatnak ebben a kellemes limonádé kalandban. Az pedig már csak hab a tortán, hogy kedvenc kopasz akcióhősünk mellett olyan remek színészeket láthatunk sziporkázni, mint Aubrey Plaza, Hugh Grant vagy éppen Josh Hartnett. 

19. Végtelen víztükör

Brandon Cronenberg számomra már a Gyilkos tudat (2020) című horror-sci-fijével bizonyította tehetségét, a Végtelen víztükörrel pedig csak megerősített abban, hogy egy rendkívül egyedi látásmódú rendezőként tekintsek rá. David Cronenberg fiai ismét ügyesen idézi meg apja '80-as években készült, groteszk klasszikusait, miközben erős kézzel vezeti végig a morbid fordulatokban és brutális gyilkosságokban gazdag forgatókönyvet. A sztori mondanivalója a játékidő második felére talán kissé megbicsaklik, de a nyomasztó atmoszféra, a kreatív vizuális megoldások és a remek alakítást nyújtó színészek (Alexander Skaarsgard, Mia Goth) biztosítják azt, hogy a végeredmény még jóval a megtekintés után is megragadjon az emlékezetünkben. 

18. Renfield

Nicolas Cage Drakula szerepében. Ezzel az egy mondattal engem már kilóra megvett a Renfield, de ezen kívül mivel szolgál még ez a horror-vígjáték? Sok-sok vérrel, többségében jól eltalált poénokkal, dinamikus történettel és egy remek teljesítményt nyújtó Nicholas Hoult-tal (mint Renfield). Chris McKay munkája ugyan nem reformálja meg a vámpírfilmek zsánerét, látvány terén többször is megbicsaklik (köszönhetően a gyenge CGI-effekteknek), de összességében egy szerethető limonádé, ami az akciófilmek elemeit sem szégyelli beemelni a Drakula-mítoszba. 
(A film megtalálható a SkyShowtime kínálatában!) 


17. Gonosz halott: Az ébredés

A Gonosz halott széria mindig is közelállt a szívemhez (Sam Raimi trilógiáját ugyanúgy szeretem, mint a 2013-as remake-et vagy éppen az Ash vs. Evil Dead-et), így nagyon vártam az új epizódot. A készítők ezennel csavartak egyet a jól ismert formulán és kiszakították a történetet a jól ismert erdei kunyhó közegéből és egy nagyvárosi panelház lakóira szabadították rá a vérszomjas démonokat. A végeredmény ugyan hagyott bennem némi hiányérzetet, hiszen a legutóbbi epizód (a klasszikusokról már ne is beszéljünk) darabolásait és kreatív megoldásait sajnos nem sikerült túlszárnyalni. Ennek ellenére Lee Cronin rendezése megáll a saját lábán, a sztori ügyesen görgeti tovább a széria mitológiáját, miközben a címszereplő szörnyetegek is szorgalmasan aprítják a népet. Valószínűleg senki se fog Az ébredésre úgy hivatkozni, mint a kedvenc Evil-Dead filmjére, de a 2023-as felhozatalból még így is kiemelkedett a legújabb vérfürdő. 
(A film megtalálható az HBO Max kínálatában!) 

16. A gyilkos


David Fincher korunk egyik legtehetségesebb rendezője, így nem meglepő, hogy mindig nagy várakozás előzi meg a filmjeit. Legújabb alkotása, A gyilkos, sokaknak csalódást okozott, hiszen egy fordulatos thriller helyett egy rendkívül lassú vonalvezetésű, szinte a végletekig leegyszerűsített produkció lett a végeredmény. Ez a sallangmentes történet azonban nálam remekül működött, köszönhetően Michael Fassbender zseniális, de egyben minimalista alakításának, az éjfekete humornak és persze Fincher hideg precizitásának. Megértem, hogy a végeredmény a legtöbbek gyomrát megfeküdte, hiszen itt a bérgyilkos-munkakör a végletekig le lett csupaszítva, néhány mozgalmasabb jelenetet leszámítva egyáltalán nincsenek jelen azok a sablonok, melyek a hasonló típusú alkotásokat jellemzik. Számomra talán pont ezért is működött annyira a film. 
(A film megtalálható a Netflix kínálatában!) 

15. Napoleon

Mindig érdemes odafigyelni, ha Ridley Scott történelmi filmet készít. Az utolsó párbaj 2021-ból nagy kedvencemmé vált, így méginkább kíváncsi voltam, hogyan sikerül Scott Napoleon életrajza. Mit ne mondjak, kissé meglepett a film, hiszen első körben egy epikus életrajzi történetre voltam felkészülve, ehelyett azonban egy már-már szatírába hajló, több, mint 2 és fél órás drámát kaptam. A combos játékidő ellenére több helyen felületesnek és kidolgozatlannak hat a történet, azonban a látványos csatajelenetek, a kiváló színészi alakítások (élükön a címszereplőt megformáló Joaquin Phoenix-el) és a több helyen felfedezhető morbid poénok rendkívül szórakoztatóvá tették számomra a végeredményt. A premier óta bejelentésre került, hogy már készülőben van a rendezői változat, reméljük, az pótolja majd a mozis verzió után érzett hiányosságokat. 
(A film megtalálható az AppleTv+ kínálatában!) 


14. Távol a világtól

Előzetes ismeretek nélkül ültem le a Távol a világtól elé, arra számítottam, hogy a legjobb esetben is csak egy közepes thrillert kapok. Ehhez képest sikerült pozitívan csalódnom, hiszen egy kellően érdekes és fordulatos történetet nézhettem végig, remek főszereplők tolmácsolásában (Ethan Hawke, Julia Roberts, Mahersala Ali, Kevin Bacon). Nagyon sok helyen M. Night Shyamalan stílusát véltem felfedezni bizonyos technikai, formai megoldásokban, de ez közel sem egy ötlettelen lenyúlás. Nem, Sam Esmail alkotásának megvan a saját identitása, lassú tempója ellenére végig képes fenttartani a feszültséget, miközben érdekes kérdésekbe nyúl bele. Válaszokkal ugyan nem sok esetben szolgál, de talán pont emiatt is lesz még emlékezetesebb az élmény, hiszen a stáblista legördülése után lesz alkalmunk még min gondolkodni. 
(A film megtalálható a Netflix kínálatában!) 

13. Sikoly VI.

2022-ben a Radio Silence művésznévre hallgató formáció ( Matt Bettinelli-Olpin és Tyler Gillett) sikeresen támasztotta fel a Sikoly szériát az .5 epizóddal. A folytatásra nem is kellett sokat várni, sőt, a 6. epizód egy éven belül már a vásznakra is került. Emiatt a rohamtempó miatt kissé tartottam a végeredménytől, de szerencsére nem kellett csalódnom a sorozat legfrissebb epizódjában sem. Az előzményekhez híven ismét egy frappáns humorral operáló slashert kaptunk, ami a korábbi fejezetekhez képest a vérengzések brutalitását is a négyzetre emelte. Ezen felül  a főszereplőknek is kellő idő jutott a kibontakozáshoz, a történet is jó ütemben haladt a finálé felé és a már megszokott filmes utalások sem maradtak el. Kár, hogy az utolsó 20 percre kifogyott a lendület, több logikátlanság és a felszínre bukott, az erőltetett fordulatokról pedig jobb nem is szót ejteni. Azonban hiába a felemás befejezés, a Sikoly VI. így is egy szórakoztató horror lett, aminek hibáit szerencsére elfedik a pozitívumai. 

12. Dungeons & Dragons: Betyárbecsület

Sajnos nem ismerem különösebben a D&D világát, viszont egy szórakoztató fantasy-kalandra sose tudnék nemet mondani. Ennek köszönhetően a Betyárbecsület számomra hamar a 2023-as év egyik kellemes meglepetése lett, hiszen egy rendkívül kreatív, vicces és látványos mozi lett a végeredmény. A John Francis Daley- Jonathan Goldstein rendezőpáros remek arányérzékkel tárják fel előttünk ezt a varázslatos univerzumot és rendkívül szimpatikus karakterek segítségével vezetnek minket végig a különböző kalandokon. Kevés a tökéletes blockbuster, de a legújabb D&D feldolgozás közel került ahhoz, hogy megcsípje ezt a titulust. 
(A film megtalálható a SkyShowtime kínálatában!) 


11. John Wick: 4. felvonás

A rémkirály immár 4. alkalommal tért vissza, hogy újabb véres ámokfutást rendezzen az alvilág köreiben. Keanu Reeves még mindig csúcsformában írtja a rosszfiúkat, miközben a sztori ismét olyan egyszerű, mint egy bot. De kit érdekel, ha tobzódunk az ötletes és véres akciókban? A John Wick 4. nem más, mint egy kíméletlen erőszakbalett, melyben sorra érik egymást a hajmeresztő összecsapások és a kreatív vizuális megoldások. A forgatókönyv minimalista megoldásait ügyesen kompenzálja Chad Stahelski bivalyerős rendezése, a fantasztikus színészgárda, a kifogástalan technikai kivitelezés és a rendkívül hangulatos zenei aláfestés. A majd 3 órás játékidő talán túlzás egy ilyen típusú alkotásnak, de Mr. Wick legújabb kalandja bőven van annyira magával ragadó, hogy eltekintsünk kisebb üresjárataitól. 

10. A Galaxis Őrzői: 3. rész

Mielőtt James Gunn végleg átigazolt volna a DC-univerzumhoz, leszállította 2023 legjobb MCU moziját. A Galaxis őrzői korábbi felvonásai is kimagaslottak a zsáner túltelített közegéből, ehhez mérten a 3. epizód sem okozott csalódást. A megszokott könnyed hangulatot sikerült kellően sötét, egyben átélhető drámai szálakkal árnyalni, de még így sem maradtunk  pihent poénok és vicces karakterpillanatok nélkül. A jól ismert főszereplők még mindig remek csapatot alkotnak, a betétdalok szokás szerint hangulatosak, az akciójelenetek nem csak látványosak, de kifejezetten ötletesek is, a befejezés pedig méltó módon zárja le az Őrzők történetét. Gunn nem hazudtolta meg magát, ismét egy fantasztikus szuperhősmozit tett le az asztalra.
Nála nem is lehetne jobb kezekben a DC. 
(A film megtalálható a Disney+ kínálatában!) 

9. Pókember: A Pókverzumon át

Miközben a Sony látványosan szenved az élőszereplős Marvel filmjeivel, animációs fronton olyan kiváló alkotásokkal tudnak előrukkolni, mint a 2018-as Pókember: Irány a Pókverzum. Senkit ne tévesszen meg a rajzol (animált) stílus, az Irány a Pókverzum egyaránt szólt fiataloknak és idősebbeknek is egyaránt. Ugyanez elmondható a 2023-as folytatásra is, ami minden téren képes volt emelni a téteket az előzményhez képest: a történet sokkal őrültebb, a vizualitás még extrémebb és a drámai vonal is sokkal erőteljesebb, mint a korábbi epizódban. A közel két és fél órás játékidő talán itt is megterhelő lehet bizonyos nézők számára, hiszen egy rendkívül masszív vizuális orgia a végeredmény, de ez senkit ne tántorítson el a film megtekintésétől, hiszen a szédítő látvány mellett egy egy kiváló történetet is kapunk, melyben egyaránt tudnak érvényesülni a régi és az új karakterek is. 
(A film megtalálható az HBO Max kínálatában!) 

8. Tyler Rake: A kimenekítés 2.

2020 egyik legjobb akciófilmje volt a Tyler Rake: A kimenekítés, ami szögegyszerű története mellé elképesztően látványos és ötletes akciójeleneteket vonultatott fel, miközben azt is bebizonyította, hogy a szuperhősködés mellett a korhatáros zúzások is passzolnak Chris Hemsworth profiljába. A 2023-ban érkező folytatás összességében nem múlta felül az első részt, de panaszra így sem lehetett okunk. A kaszkadőrök világából érkező rendező, Sam Hargrave ismét kitett magáért, hiszen a csörték újfent rendkívül ötletesre és brutálisra sikerültek, miközben a cselekmény is végig dinamikusan száguld a finálé felé. Jelen esetünkben is a befejezés az, ami kisebb csalódásra adhat okot, sajnos az utolsó nagy összecsapás közel sem sikerült annyira emlékezetesre, mint az azt megelőzők. Ezt leszámítva, a Tyler Rake folytatása még így is egy kiváló akciófilm, amit csak ajánlani tudok a műfaj rajongóinak. 
(A film megtalálható a Netflix kínálatában!) 

7. A szövetség

Nem csalás, nem ámítás, Guy Ritchie mindkét 2023-as filmje felkerült a listámra. Míg a Fortune hadművelet egy könnyed limonádé, addig A szövetség egy jóval komolyabb háborús akciófilm a mindig remek Jake Gyllenhaal-al a  főszerepben. Ritchie egyedi stílusa már a téma miatt sincs annyira előtérben, mint korábbi munkáiban, azonban rendezését még így sem érheti panasz. Az operatőri és vágói munka pazar, a feszültségkeltés végig működik, a színészi játék kellően erős és a zenei aláfestés is hozzátesz ahhoz, hogy a végeredményt ne feledjük el egyhamar. Bemutatása óta sokan rásütötték a filmre, hogy ez bizony csak egy ujjgyakorlat Ritchie-től, viszont számomra a látványos és feszült akciójeleneteken túl azért többet tudott nyújtani a végeredmény: itt bizony a bajtársiasság és a barátság témaköre is fontos szerepet kap és ezeket kiváló arányérzékkel sikerült beleépíteni ebbe a szikár, letisztult történetbe. Ha ez rutinmunka, akkor soha rosszabbat. 

6. Mission: Impossible: Leszámolás-Első rész

John Wick-hez és Tyler Rake-hez hasonlóan Ethan Hunt sem pihenhetett 2023-ban, hiszen a Mission:Impossible is megkapta az újabb folytatását. Tom Cruise immár hetedik alkalommal kockáztatta testi épségét, hogy minél látványosabb és őrültebb kaszkadőrmutatványokkal nyűgözze le a rajongóit és milyen jól tette! Igaz, nálam az Utóhatás minőségét nem érte el a Leszámolás, de még így is elégedetten csettintettem a stáblista legördülése után. Hajmeresztő akciók, laza humor, izgalmas történet és egy kiváló szereplőgárda, röviden így lehetne jellemezni a legújabb IMF kalandot. A film egyedüli szépséghibája a fő-gonosz figurája, sajnos mind a karakter, mind az őt megformáló színész alakítása elég gyengére sikeredett. Ezt leszámítva, ez is egy kiváló M:I epizód lett, reméljük, a készítők a folytatásra sem vesztenek a lendületükből. 
(A film február 9-től elérhető a SkyShowtime kínálatában!) 

5. Oppenheimer

Már előzetesek alapján 2023 egyik nagy dobásának ígérkezett Christopher Nolan legújabb filmje, az Oppenheimer. Az igazat megvallva, én kissé szkeptikusan álltam a filmhez, hiszen nem tudtam elképzelni, miként fog egy igaz történeten alapuló életrajzi dráma megvalósulni Nolan stílusában. Kár volt kételkednem, hiszen a J. Robert Oppenheimer életútját körbe ölelő alkotás egy minden téren letaglózó produkció lett, melyben a rendező jól ismert stílusjegyei is gond nélkül tudtak érvényesülni. A több síkon futó történet a három órás játékidő alatt egy percre nem ül le, folyamatosan épül a feszültség, amit zseniálisan egészít ki Ludwig Görranson fantasztikus zenei aláfestése. Az élményt azonban a kiváló színészi alakítások koronázzák meg, olyan nevekkel az élen, mint Cillian Murphy, Emily Blunt, Robert Downey Jr. vagy éppen Matt Damon. A rendkívül erős forgatókönyv mellett látvány szempontjából is egyedülálló filmről beszélhetünk, hiszen az összes jelenet IMAX-kamerákkal lett rögzítve. Ezt a megoldást ugyan a mai napig nem teljesen értem, de valahol pont ebben rejlik az Oppenheimer varázsa. Nolan egy kötött témát is képes volt úgy elmesélni, hogy a végeredmény minden egyes mozzanata magán viselje egyedi látásmódját.

4. Hullaadás

Eli Roth nem épp egy körülrajongott rendező, én azonban mindig is kedveltem a munkásságát. Legújabb horrorfilmjét is úgy vártam, mint a Messiást és ugyan a Hullaadás nem reformálta meg a műfajt, én elképesztően jól szórakoztam rajta. A történet nem áll másból, mint klasszikus slasher elemek összeragasztásából, a karakterek is igazi sablonfigurák, azonban a szögegyszerű sztorit kellőképpen megfűszerezi Roth magabiztos rendezése. A gyilkosságok brutálisak (itt valamilyen szinten értettem az X-besorolást) és ötletesek, a cselekmény végig pörög, a poénok nagy része működik és a két dimenziós szereplők is hozzák azt, amit megkíván egy ilyen típusú agymenés. A végső fordulat ugyan kiszámítható és helyenként azért meglátszik a végeredményen az alacsony költségvetés, de ezeket leszámítva a Hullaadás leszállítja azt, ami miatt szeretjük a zsánert. Néha nem is kell több a sikerhez.

3. Tetris

Ha évekkel ezelőtt valaki azt mondja nekem, hogy a Tetris megalkotásából és piacra dobásából kilehet hozni egy izgalmas, fordulatos és vicces filmet, akkor biztos nagyot nevetek rajta. Erre 2023-ban Jon S. Baird megcsinálta a "lehetetlent". A Tetris ugyan igaz történeten alapszik, de sokat ferdít a valós eseményeken, egy ponton konkrétan hidegháborús kémthrillert farag a népszerű játék sztorijából. Ez azonban nem válik a forgatókönyv hátrányává, sőt, pont emiatt lesz végig érdekes a cselekmény, miközben vizuálisan is kellően ötletgazdag kivitelezés. Az élményhez sokat hozzátesz Lorne Balfe fülbemászó zenéje és persze a pazar színészi játék, élen Taron Edgerton-al. Lehet, hogy azért is tetszett annyira ez a darab, mert egy jó pillanatomban kapott el, de az biztos, hogy bármikor visszagondolok a Tetrisre, azonnal elfog egy kellemes érzés. Erre pedig manapság kevés film képes.
(A film megtalálható az AppleTv+ kínálatában!) 

2. Gran Turismo

Egy újabb meglepetés a listán. Nem hittem volna, hogy a fénykorán bőven túleső Neil Blomkamp majd pont egy videojáték-adaptációval fog ismét megnyerni magának, erre szinte a semmiből jött a Gran Turismo és egy remek élménnyel lettem gazdagabb. A történet a sportfilmek jól ismert sablonjait használja fel, sok eredetiséget nem mutat, azonban a rendkívül látványos versenyek, a meggyőző színészi alakítások és Lorne Balfe remek zenéje számomra igazán emlékezetessé tette a végeredményt. Néha egy egyszerű, de szórakoztató popcorn mozi is okozhat remek filmélményt. Reméljük, Blomkamp a későbbiekben sem adja alább.

1. Megfojtott virágok

Martin Scorsese egy igazi élő rendezőlegenda, aki manapság is aktívan dolgozik. Legutóbbi filmje, a Megfojtott virágok közel 200 millió dollárból készült olyan színészek főszereplésével, mint Leonardo DiCaprio vagy éppen Robert De Niro. A végeredmény felé óriási elvárásokat állított mind a közönség, mind a szakma, Scorsese pedig újfent megugrotta a lécet. Legújabb munkája egy eposzi hosszúságú, éjsötét thriller lett, ami az oszázs indiántörzs tragikus múltjába enged bepillantást. A közel három és fél órás játékidő ellenére a cselekmény végig érdekes és feszült, a színészek remekelnek (DiCaprio és De Niro fantasztikus teljesítménye mellett Lily Gladstone is parádés alakítást nyújt), miközben a technikai megvalósítás (operatőri munka és vágás) is kiváló. A Megfojtott virágok nem egy kellemes kis matiné, hanem egy húsbavágó, helyenként kifejezetten megterhelő igaz történet, ami végeredményben egy rendkívül hatásos, nagybetűs FILMÉLMÉNY-t kínál. Ilyen mozikat manapság már tényleg csak akkora legendáktól várhatunk el, mint Martin Scorsese. 
(A film megtalálható az AppleTv+ kínálatában!) 

Ezek lettek volna a kedvenceim 2023-ból. Való igaz, sok alkotást kell még pótolnom a tavalyi évből, de nem gondolom, hogy lenne még olyan produkció, ami utólag képes lenne felkerülni a listámra. Bízom benne, hogy 2024 legalább annyira erős lesz filmek szempontjából, mint az előző esztendő. És ahogy fentebb már említettem, hozzászólások formájában nyugodtan leírhatjátok, számotokra melyek voltak azok az alkotások, melyek kiemelkedtek 2023-ból. 



0 Hozzászólások:

Megjegyzés küldése

Összes oldalmegjelenítés