Az ifjú Sheldon befejezése szívszorító volt, végső búcsú a sorozattól

A “Young Sheldon” című sorozat hét évados futása méltó fináléval zárult, amely George Cooper halálának drámai súlyát és a karakterek érzelmi utazását helyezte előtérbe.

A “Young Sheldon” utolsó epizódja ügyesen lavírozott a humor és a meghittség határán, George Cooper halálának árnyékában is meleg pillanatokat teremtve. A szomorúság ellenére a sorozat jellegzetes humorával könnyített a hangulaton, így a finálé egyszerre volt szívhez szóló és felüdítő.

A sorozatzáró részek Georgie és Mandy karaktereinek fejlődését állították a középpontba, akik apjuk elvesztését felnőtt fejjel kezelték, ezzel is előkészítve a terepet egy lehetséges spinoff számára.

A “Young Sheldon” bár sit-com, az utolsó két rész mély érzelmeket váltott ki a nézőkből. A “Temetés” című epizód már előre sejtette, hogy a finálé nem lesz könnyű menet, és a rajongók valóban nem spórolhattak a zsebkendővel sem.

A “The Big Bang Theory” előzménysorozatának befejező epizódjai a humor és az érzelem tökéletes egyensúlyát nyújtották. A felnőtt Sheldon (Jim Parsons) által megfogalmazott, írásából merített tanulságok Amy (Mayim Bialik) segítségével kerültek átadásra.

A finálé George váratlan halálának feldolgozására koncentrált, miközben a sorozat védjegyének számító humoros megjegyzések és szarkasztikus egybekötések is helyet kaptak. Dale (Craig T. Nelson) alsónadrágos gitározásától kezdve Sheldon (Iain Armitage) “helyének” és apja (Lance Barber) székének védelméig, a szomszéd Billy (Wyatt McClure) csókajánlatáig, Connie (Annie Potts) bölcs tréfálkozásáig és Sheldon búvárfelszereléses keresztelőjéig - ezek a jelenetek éppen időben érkeztek, hogy felvidítsák a közönséget.

Mindezek mellett a szívhez szóló jelenetek, mint Missy (Raegan Revord) összeomlása apja emlékei között, vagy Sheldon apja utolsó pillanatainak újraélésével szemben álltak. A nézők szíve megszakadt, miközben Sheldon különböző alternatívákat képzelt el apjával való utolsó találkozásukra, minden alkalommal mást mondva, mint semmit.

Sheldon megbánása, hogy nem szólt apjához, amikor elhagyta a házat, ami az utolsó alkalom lett volna, érzelmileg megérintette a nézőket. Ez az érzés azonosítható bárkivel, aki elvesztett valakit, akit szeretett, és nem tudott megfelelően elbúcsúzni.

A “Young Sheldon” sorozat záró epizódja Connie karakterének eddig nem látott oldalát tárta fel, aki korábban a legkeményebbnek bizonyult George-zal szemben. A megindító jelenetben, amikor Connie arra kéri Sheldon-t és Missy-t, hogy teljesítsék anyjuk kívánságát a keresztelkedéssel, mert fájdalmat érez “lánya széthullásának” tanújaként, a nézők szemében is könnyek gyűltek össze. Connie temetési beszéde pozitív fényt vetett az egyébként baljós hangulatra, de végül könnyek között ismerte el, hogy George évek alatt kiérdemelte a tiszteletét. “Ő egy jó ember volt, és mindig büszke leszek rá, hogy nevezhetem őt a fiamnak” - mondta, szemében könnyekkel.

Az epizód különlegessége abban rejlett, hogy Sheldon karakterét nem ábrázolták összetört érzelmi állapotban, ami ellentmondott volna személyiségének. Inkább sztoikus és logikus maradt, és mindenáron kerülte a gyászt és annak lelki folyamatát. Ez nem a legideálisabb módja volt a veszteség feldolgozásának, ami későbbi apja iránti haragjában is megmutatkozott. Azonban ez az a reakció, amit a rajongók Sheldon-tól vártak, amikor tragikus hírekkel és életében bekövetkező jelentős változásokkal kellett szembenéznie. Apja temetésén elmondott beszéde is csak az volt, amit Sheldon szeretett volna mondani. A valóságban csendben maradt a templomi padon, képtelen megtalálni a megfelelő szavakat.

A “Young Sheldon” spinoff előkészítése

A finálé nemcsak a szívcsavaró pillanatokat szolgáltatta, hanem előkészítette a terepet a “Georgie & Mandy első házassága” című közelgő spinoff számára is. A korábban lázadó, gondtalan Georgie (Montana Jordan) jelentős fejlődésen és érettségen ment keresztül az évek során, és azonnal vállalta a felelősséget. Megszervezte a temetkezési vállalattal a részleteket és a koporsót, és felajánlotta, hogy gondoskodik az anyja számára a kisebb részletekről is, mint például George fotóinak összegyűjtése. Amikor apja koporsójába pillant a ceremónia előtt, megnyugtatóan közli vele, hogy “ne aggódj, mert minden a kontrollom alatt van.”

Mandy (Emily Osment) is igyekezett támogatást nyújtani Missy számára, felajánlva, hogy elviszi valahova szórakozni, hogy elterelje a figyelmét a nehéz időszakról. Mandy szerepe kiemelkedővé vált, amikor anyai szerepet próbált betölteni Missy életében, különösen amíg Mary (Zoe Perry) a gyász folyamatával küzdött.

A “The Big Bang Theory” Sheldon Cooperja érdekes memóriával rendelkezik, de a “Young Sheldon” sorozat azt sugallja, hogy gyermekkora valójában szebb volt, mint ahogy ő emlékszik. Fontos megjegyezni, hogy Georgie itt bemutatott cselekedetei előre jelezve voltak a “The Big Bang Theory”-ben. A felnőtt Georgie-t, akit Jerry O’Connell alakít, egy jelenetben látjuk egy látogatás során, ahol Sheldon-nal vitatkozik apjuk halála utáni következményekről. Georgie felhozza, hogy neki kellett gondoskodnia mindenről a családdal, beleértve az anyjukat is, miután apjuk meghalt. Az utolsó epizódok Sheldon Pasadena-ba való költözésének előkészületeit mutatják be néhány hónappal később, és tökéletesen illeszkednek a történetbe, bizonyítva a történet egy aspektusát, amit Sheldon csak ebben a pillanatban ismert fel.

Bár a “Young Sheldon” lezárta a fő sztorivonalakat, a Georgie és Mandy spinoffnak még mindig nagy feladata van a megmaradt laza szálak tisztázásában. Nincs megoldás arra, hogy mi történik Dale-lel vagy Dr. Sturgisszal (Wallace Shawn), hogy Missy hová megy innen (mostantól kezdve, amíg férjhez megy és gyerekei lesznek), és Connie útja mostantól kezdve, amíg meg nem jelenik az eredeti fő sorozatban, a “The Big Bang Theory”-ben.

A “Young Sheldon” sorozat utolsó előtti része, a “Temetés”, a Cooper család életének fordulópontjait járta körül, míg a finálé epizód, “Memoár”, a felnőtt Sheldon életútját mutatta be. Sheldon otthonában, a számítógépe mögött ülve fejezi be emlékiratait, amelyek a sorozat hét évadának narrációját és emlékeit foglalják össze. Sheldon eidetikus memóriájának köszönhetően minden részletet pontosan felidéz. Amy, felesége, arra ösztönzi, hogy készüljön fel fiuk hoki mérkőzésére, ám Sheldon nem mutat érdeklődést az esemény iránt.

A sorozat emlékezetes jelenetein átívelő flashbackek során Sheldon újraértékeli felnőtt életét és szülői szerepét. Legfontosabb felismerése, hogy megértőbbé válik apja iránt. Beismeri, hogy éveken át negatívan ábrázolta apját (mert többek között nem volt okos, csak egy átlagember), és csak a hibáira koncentrált. “Most, hogy én vagyok az ő korában, és apaként saját gyerekeim vannak,” mondja Sheldon, “rájövök, hogy ő csak a legjobbat próbálta tenni.”

Jim Parsons, aki a sorozatban a felnőtt Sheldon szerepét alakítja, Mayim Bialikkal együtt tér vissza a “Young Sheldon” fináléjában. Parsons a visszatérést “gyönyörűnek” nevezte. A sorozat talán legfontosabb tanulsága akkor bontakozik ki, amikor Amy rádöbben, hogy Sheldon csak azért keresztelkedett meg, hogy anyját boldoggá tegye. Ez arra ösztönzi Sheldont, hogy felismerje, mennyit tettek érte szülei. Amy ravaszul megjegyzi Sheldon-nak, hogy hálásnak kellene lennie olyan szülőkért, akik a különbségeik ellenére mindig támogatták őt és céljait. Amy szavai túlmutatnak a múlton, Sheldon pedig ráébred, hogy szüleinek milyen érzés lehetett vele, és végül beleegyezik, hogy részt vegyen fia meccsén. Ha fia boldogságát jelenti, hogy egy jégkorongot ütöget a jégen, akkor ez az áldozat megéri. Ezt tanították neki szülei.

A legmélyebb érzelmi pillanat azonban egy sokkal finomabb üzenetben rejlik. Sheldon megtanulja értékelni gyermekkorát, annak minden kihívását és azokat az embereket, akik részesei voltak életének. Ő mindig is Sheldon marad - ez sosem fog változni. De ez az érzelmileg érettebb Sheldon hatalmasat nőtt, és olyan férfivá vált, akire apja, békében nyugodva, biztosan büszke lenne. A “Young Sheldon” sorozat a Maxon érhető el, magyar szinkronnal is.

0 Hozzászólások:

Megjegyzés küldése

Összes oldalmegjelenítés