Ahsoka 1. évad - Kritika


Elérkezett Dave Filoni univerzum építésének első checkpoint-ja, az Ahsoka, ahol Filoni munkáinak kérdés nélkül legpopulárisabb karaktere lesz a főszereplő végre. Filoni az írói munkák ellátásán kívül rendezett is két részt, a többit nagyrészt az élőszereplős Star Wars sorozatok rendezői székeiből ismerős nevek hozták tető alá. A rendezés ehhez képest meglepően konzisztens és sikerült egy nagyon kellemes hangot megütni ami egyszerre emlékeztet a Prequel és Original trilógiákra, és valami teljesen újra. 


Az Ahsoka eseményei nagyjából egy időben, esetleg kicsit a Mandalorian 3. évada után, egy sokak számára ismerős helyre kalauzolják a nézőt. Miután Ahsoka megszerez tárgyat ami Thrawn és Ezra lelőhelyének felkutatásához vezethet, a Lothalra utazik hogy felkeresse Sabine-t, akinek Ezra miatt érdekeltsége van a dologban. A tárgy miatt azonban Ahsoka nyomába szegődnek másik is, két erőhasználó zsoldos akiknek a kilétét homály fedi. De ők is szeretnének eljutni Thrawnhoz és Ezrához, úgyhogy a 8 részes évad első felében galaktikus versenyfutás folyik hogy ki ér és miként oda először. 


Az sorozat cselekménye nem egy nagy megfejtés ha az ember távolabbról nézi, ami a sava borsát adja hogy mennyi karaktert milyen minőségben mozgat a sorozat és hány izgalmas új helyszín és kánon-béli elem jelenik meg. Ezeknek hála az eddigi talán leginkább hagyományosan Star Wars hangulatú sorozat. Számos várva várt visszatérő jelenik meg és nem érheti szó a ház elejét hogy esetlegesen a Mandalorian 2. évadzárójának sokak szerint öncélú kameózása lenne itt is a jellemző. 


Ahsoka karaktere azért tud meglepetést okozni, régi sebeit és feldolgozatlan kudarcait a sztoikusság álarca mögé rejti és ezért sokszor kelti külső szemlélő hatását a saját sorozatában. De azért ez az álca fel fel szakad ahogy az események arra kényszerítik hogy szembesüljön a démonaival. Érdekes vonal ez és rátesznek egy lapáttal a Sabine-al való viszonyának kibontásával is. 


A sorozat zenéjét a Star Wars veterán Kevin Kiner szerezte akinek sose kellett a szomszédba mennie emlékezetes dallamokért, itt is minden karakternek emlékezetes jelenetnek méltó aláfestése van, tele van az évad emlékezetes számokkal. A közelharci és fénykardpárbajok messze az élőszereplős sorozatok legjobbjai, ugyan érzelmi töltetük kevesebb van mint például Vader és Obi Wan összecsapásának de a koreográfiák dinamikusan és látványosak. És ha már látvány, az egész sorozat tele van élettel, a kreatív operatőri munkán felül a látvány szorosan az Andor után következik a rangsorban, kiemelném az űrben játszódó jeleneteket amik simán elférnének bármelyik egész estés Star Wars filmben. 


A sorozat talán egyetlen hibája hogy még mindig csak felvezetésnek érződik valami nagyobbhoz, és továbbra is sokkal több kérdéssel állunk a stáblista előtt mint válasszal. Ugyan a kérdések nagyon izgalmasak, de ha a jövőben nem kapunk rájuk érdemi válaszokat az sokat levon az évad értékéből. De egyenlőre ezt nem érdemes felhozni a sorozat ellen ugyanis az Ahsoka első évada autentikus, szórakoztató, ízig vérig Star Wars élmény, ami azoknak is szórakoztató akik nem teljesen naprakészek Star Wars téren, de azoknak akik pedig vágják a kánont és akár még a legendákat is telitalálat. A folytatást pedig tűkön ülve várjuk mert ez a történet még csak most kezdődött. 


A sorozat megtekinthető a Disney+ kínálatában. 

Streamingstar : 8 star

0 Hozzászólások:

Megjegyzés küldése

Összes oldalmegjelenítés