Titkos invázió - kritika

A Marvel Cinematic Universe (MCU) első nagy története, az Infinite-saga minden idők legjobb szóló szuperhősfilmjeit nyújtotta és sorakozta fel a filmek/sorozatok terén - és mindezt úgy tette, hogy egy szinte tökéletes világot épített fel, miközben a (szuper)hősök és a karakterek a saját műfaji résükben lubickolhattak. Mióta a Multiverzum Saga elkezdődött (a mostani MCU fázis), a dolgok jelentősen megváltoztak a Marvel Studios számára. A 4. és 5. fázisban megjelent filmek és sorozatok között akadt néhány nagy siker, de rengeteg melléfogás is. Ez a még nagyobb és furcsa saga eddig vegyes képet mutatott, de a Secret Invasion ezen szeretne változtatni - és visszatérni az alapokhoz.

Nagyjából egy évvel a legutóbbi Disney+ kínálat után a Marvel Studios egy újabb címmel tért vissza a streaming szolgáltatáshoz, amelynek célja, hogy tovább bővítse az egyre növekvő és népszerű Marvel Cinematic Universe-t. Az előző sorozat, a She-Hulk egy furcsa és végletekig bugyuta vígjáték volt. A Secret Invasion, amelynek hat epizódja idén nyáron indult, nem is lehetne másabb. Sőt, ez kifejezetten jobb lett, összességében. Ez talán az MCU eddigi legsötétebb Disney+-sorozata, amely szinte azonnal belelöki a nézőket a sötét mélybe: egy összeesküvés-elméletekről, árnyékszövetségekről és megtévesztő karakterekről szóló, fordulatos történetbe. Az első két epizód után már nagyon éreztem, hogy kellemesen jó irányba megy a sorozat, bár az imdb átlagértékelése sokaknak kiábrándító lehet, éppen ezért nagyon fontos kiemelnünk, hogy nehogy a rossz értékelések alapján döntsétek el, hogy megnézitek-e a sorozatot, vagy sem. Bevallom őszintén, én így tettem, és emiatt is késett a streamingstaron a kritika. Mindig úgy voltam vele, majd megnézem, előbb jöjjenek azok a sorozatok, amik prioritást élveznek a listámon. Ne tegyétek ezt, mint amit én, ámbár az is meg lehet, hogy nekem éppen emiatt tetszik borzasztóan ez a sorozat, mert hosszútávú következtetést vontam le az átlagértékelésekből, és úgy, hogy valójában meglehetősen rossz és főleg vegyes fogadtatása volt a Secret Invasionnek. A Titkos invázió képes lett arra, amire nem számítottam, végigvezetett egy ambiciózus (kém)történetet, Samuel L. Jackson főszereplésével pedig egy tisztán lebilincselő utazás lett számomra.

Ali Selim (Sweet Land, 2005.) által rendezett Disney+ minisorozat az MCU Amerika Kapitány sötét és kémszerű történeti stílusából merít, konkrétan az MCU saga egyik legjobb sztorijából, az Amerika Kapitány: A tél katonájából látott kém és politikai játszmák világából. Miután láttam a Secret Invasion összes epizódját, azt mondhatom, hogy valóban megfelel ennek a hangvételnek és stílusnak. Mi az, hogy valóban?! Ez a mini-sorozat egy eredeti kém-thriller,"marvelesítve". A Chris Evans fémjelezte filmhez hasonlóan a sorozat is egy komor és földhözragadtabb kémthrillerként mutatja be magát, minden olyan kettős árulással és ügyes történeti/karakteri csavarral, amit a műfaj klasszikusaihoz szoktunk társítani, és amit az alap műfaj meg is követel.

A műfaját tényleg nem bírom már tovább dicsérni. Mint kémthriller, a Secret Invasion rendkívül érdekes. A történet az elején kissé lassan pörög be, ami néhány nézőt kizökkenthet, viszont a kém és ügynök filmek rajongói oda lesznek minden percéért. Az első epizódok természetesen inkább bevezető jellegű (bár a pilots végén van egy meglepetés, amire én nem számítottam), de a második epizód az, ahol a dolgok elkezdenek peregni - és anélkül, hogy spoilereket árulnék el, elmondhatom, hogy a második epizód vége valóban egy teljesen új dinamikát ad a cselekménynek. Ezzel röviden le is tárgyaltuk a pilot részt. Ha van a műfajának egy olyan aspektusa, ahol a Secret Invasion abszolút telitalálat, az még a paranoia. Már a nyitójelenetből kiderült, hogy a néző senkiben sem bízhat. Azon kaptam magam, hogy minden egyes emberi karaktert gyanúsítok, aki megjelenik a képernyőn, és azon tűnődöm, vajon melyikük lehet Skrull. Sikerül egy hiteles, nagy tétet jelentő gonosztevőt felállítani anélkül, hogy egész idősíkokat fenyegetné, nagyrészt a Skrull-lázadás arcának, Graviknak (Kingsley Ben-Adir) köszönhetően.

Az MCU-rajongók talán emlékeznek rá, hogy Nick Fury legutóbb az űrben pihent, és egy mega-csúcstechnológiás űrállomás építését felügyelte, amelynek eredeti célja az lenne, hogy bolygókat találjanak a skrullok számára a Naprendszeren kívül. De valljuk be, ezt a technológiát Nick úgy is az emberiség javára (is) fordította volna. Most az őt érintő fejlemények miatt kénytelen visszatérni a Földre, ahol újra találkozik régi bizalmasával, mindenki kedvencével, Maria Hill-lel (Cobie Smulders) és az ellenségből lett egyik legjobb barátjával, Talosszal (Ben Mendelsohn), aki a Marvel Kapitány filmből ismert Skrull néppel elhatározta, hogy új otthont talál népének. Talos tájékoztatja Furyt Gravikról (Kingsley Ben-Adir), a renegát Skrullról, aki megelégelte az új haza beteljesületlen ígéreteit, és saját kezébe veszi a dolgokat. Hogyan? Úgy, hogy megszervez egy inváziót a Föld leghatalmasabb tereiben, és egymás ellen uszítja a föld legnagyobb hatalmait, az USA-t, Oroszországot, és a NATO/UN-t, mindezt közben úgy, hogy az évad negyedik epizódja az MCU saga egyik leglátványosabb akció-jelenetté vált.

A Secret Invasion első epizódjai rázós tempóban haladnak előre fele, ami majd egy pusztító merénylet befejezésében csúcsosodik ki, hatékonyan emelve a tétet, miközben az MCU egyik leglátványosabb és állejtős látványát mutatja be. Ezzel az incidenssel lezárul egy bizonyos vonal (a pilot), és beindulnak az események is. Ali Selim rendező kiválóan hozza a klasszikus érzelmet a sorozatba, és a Secret Invasiont úgy stilizálja, mint egy klasszikus összeesküvéses thrillert, csak idegenekkel.

Földönkívüli származása ellenére az MCU "gonosztevője", akit Gravik képvisel kissé súlytalannak éreztem végig, lehet azért, mert túlságosan fiatal volt a karaktere. Fiatal fizimiskája ellenére épp olyan dörzsölt, mint amilyen veszélyes, és van egy "igaz" ügye, amiért harcol - lényegében minden, amit egy MCU-gonosztevőtől elvárunk. Ne feledkezzünk meg a sorozat sztárjáról, a legendás Samuel L. Jacksonról, aki Nick Fury szerepében tündököl. Miután oly sokáig nem volt a színen, a sorozat úgy ábrázolja Furyt, mint aki úgy tűnik, elvesztette a fonalat és semmivel sincs igazából képben. Többet látunk az öreges, kissé kopottas karakterből, de úgy tűnik, olyasmit is tesz, amit nem várnánk tőle: terv nélkül megy bele, sodródik az árral szemben. De mi van, ha ő is egy skrull? Még mindig nem tudunk megbízni senkiben sem. Mi van, ha az USA elnöke is egy renegát skrull?

Jackson az MCU-ban először lép reflektorfénybe úgy, hogy végre igazán belemélyedhetett Nick Fury szerepébe. Egykor ő volt a toronymagas férfi, aki összehozta a Bosszúállókat, most viszont egy megtört katona, akit traumatizáltak a közelmúlt eseményei és Thanos csettintése. Ahogy több karakter is megjegyzi, gyakorlatilag szó szerint, Thanos támadása megváltoztatta Furyt, elvégre milliókkal együtt őt is "kicsettintették" a létezésből. 

Jackson minden bizonnyal megfelel a feladatnak, hogy még mélyebbre ássa magát Fury karakterében, és egy félelmetes ellenséggel szálljon szembe. Fury ugyanolyan könnyedséggel lövi ki a poénos jeleneteket Talosszal és egykori társával, Sonya Falsworth-szel (Olivia Colman), mint amilyen lazasággal tárja elénk azt az elgyötört, megtört kém/katona lelkét, amit kétségbeesetten próbál titokban tartani és megmenteni. A Secret Invasion lenyűgöző mellékszereplőkkel rendelkezik, Colman pedig gyorsan kiemelkedik az MCU legígéretesebb új tagjaként. A sorozat legnagyobb meglepetése Olivia Colman alakítása, aki egy pimasz és hatékony kémügynököt, az MI6-os Sonya Falsworth-t játszotta el. A nő abszolút elragadó, és határozottan vannak olyan hátsó szándékai, amelyek túlmutatnak Gravik és a Skrullok határain. Colman MCU-debütálását már nagyon várták a rajongók, és nem okoz csalódást, egy szimpatikus, de kegyetlen nőt adott elő nekünk. Mendelsohn Talos-ssza tartja a történet teljes szívét, és a Titkos invázió legalább annyira az ő műsora, mint Furyé. Talos története bizonyult az egyik legjobb pontnak, aki még akkor is próbál kitartani Skrull-hűsége mellett, amikor egyre több társa a világháború kitörése mellett állt. A színészi alakítása egyszerűen csak példaértékű, és szinte már-már zseniális. A visszatérő MCU-arcok közül (Mendelsohnon és Jacksonon kívül) a Secret Invasionban Cobie Smulders mint Maria Hill, Martin Freeman mint Everett Ross és Don Cheadle mint James Rhodes, aki a War Machine ruháját most másra cserélte le, és most Fury és a Skrullok akciói miatt a politikai csatatér frontvonalában áll. Ben-Adir sokszor idegőrlő gonosztevő Gravikként, és valószínűnek tűnik, hogy karaktere további oldalakat fedezhet fel a jövőbeli epizódokban, amelyek a franchise kiemelkedő antagonistájává teheti majd őt. Ehhez sajnos idő kell a színésznek, bár meg kell jegyezni, amikor "Fury"-val beszélget az évadzáró egyik jelenetében, eléggé lenyűgözött. Szintén fontos a cselekmény szempontjából Emilia Clarke által alakított G'iah, Talos elhidegült lánya, aki Gravik mellé állt, de hamar az apja és Fury eszméjét fogja képviselni.


A Secret Invasion már a korai epizódokban is sok mindennel zsonglőrködik, és a Skrull hatalomátvétel nagyra törő cselekménye azzal fenyeget, hogy túl nagyra nő a tévésorozat számára. Eddig azonban Kyle Bradstreet vezető író egy olyan lebilincselő konfliktushoz teremtette meg a terepet, amely komoly következményekkel járhat az egész MCU-ra nézve. Bizonyos szempontból a Secret Invasion lassan kevésnek bizonyult a 6 epizódjával, de eddig elég rejtélyt is felvetett és sodródott... és sodródott.

A Secret Invasion hatással lehet olyan közelgő projektekre, mint az Armored War és a Thunderbolts, hiszen az egyiknek a sztárja, a másiknak pedig az univerzuma lesz a főszereplője. A Marvel stúdió nemrég átalakította át az 5. és 6. fázis ütemtervét, ami arra utalhat, hogy több időt fognak szánni az egyes projektekre és mellőzik az idiótábbnál is idiótább humort és a kényes vicceket. Ha ez így van, az jó dolgokat sejthet maga mögött majd. Talán még azt is elérhetjük, hogy egy új Marvel-alkotásra ismét várnunk kell, és talán nem véletlenül tolták el a Ms. Marvel folytatását a mozikban. 

Streamingstar: 9 stars

0 Hozzászólások:

Megjegyzés küldése

Összes oldalmegjelenítés