Óriás Szörnyes Filmek - A legjobbak

Az emberek szorgosan élik mindennapjaikat, és az új nap reggele sem más, mint azelőtt a többi. Ám egy unalmas és semmitmondó percben, mikor épp csak elbóbiskolnál, megremeg alattad a föld, csörömpölnek a tányérok, kileng a csillár, és te csak kapkodod a fejedet körbe-körbe. Egy nagy kamion húz el éppen, vagy felrobbant valami? Földrengés talán? Az ütemes rengés miatt egyik sem valószínű, így kinézel az ablakon. És meglátod az óriási szörnyeteget, ahogy vaskos lábai alatt úgy omlanak össze a beton és vas épületek, mintha papírból lennének. Úgy csapja le a helikoptereket, mint a legyeket, az útjából menekülő emberek számára csak hangyák, üvöltésének ereje beszakítja az ablaküvegeket, és mérföldekről tudja minden ember: közeleg. És nagy dühös.

Az óriás szörnyes filmek kultusza az ötvenes évekre tekint vissza, és a japán filmgyártás a "felelős" annak születéséért és terjesztéséért. Az óriás bestiák tombolásához való vonzalom valahol a mítoszainkban keresendő, hiszen a legtöbb pogány mondavilágban megtalálhatóak a gigantikus lények, melyek számára az emberek parányi világa mit sem jelent, erejük jóval túl mutat annál, amire mi valaha képesek lennénk. Az első nagy szörny, a Godzilla, vagy Gojira nem mellesleg a japánok által megtapasztalt atombomba okozta pusztításának, illetve a hazájukra folyamatosan veszélyt jelentő erős földrengések lehetőségének amolyan megtestesítője. Ez a gyönyörű rombolás, és később a szörny anti-hős megjelenítése a nyugati világot is megihlette, azóta pedig az óriás szörnyes filmek jobbára erős ZS kategóriás pop-corn mozik, amik jó indulattal is csak sz*rnak mondhatóak, ám mégis beülünk megnézni őket, és furcsán jót szórakozunk. Hiába, a hatalmas bestiákat csak szeretni lehet.

Mi összegyűjtöttük nektek a szerintünk legjobb óriás szörnyes filmeket, de toplistás sorrend nélkül, inkább csak felsorolásnál maradnánk. Persze a véleményünk szubjektív, ám ha érdekel titeket a téma, szemzgessetek bátran az alábbi ajánlónkból:

Shin Godzilla (2016)

Az 1955-ös Godzilla volt a zsáner atyja, de olyannyira idejét múlt a cucc, hogy még nosztalgiából megnézni is kihívás. Hideaki Anno is hasonló véleményen lehetett, ezért megrendezte az eredeti első film remake-jét, megtartva annak hangulatát, beöltöztetve egy újabb generációknak is könnyebben fogyasztható modern köntösbe. Ráadásul a filmhez átírt sztori is tud újat mutatni, így méltó újragondolása egy legendás klasszikusnak.

Gamera: Attack of the Legion (1996)

A Godzilla sikerét megirigyelvén döbbenetesen sok szörny filmet forgattak, melyek fele közel nézhetetlen, a maradék pedig feledésbe merült, és csak a kőkemény fanok tudnák felsorolni az összes óriás szörnyet, akik mozivászonra kerültek. Egy közkedveltebb közülük Gamera, egy hatalmas teknős, aki az elsősorban gonosz, vagy anti-hős Godzillával ellentétben jótevő lénynek lett megálmodva, és egy epikus harcban küzd meg az űrbéli Légióval. 

Cloverfield (2008)


Rövid, de emlékezetes fellángolását élte meg a "talált felvétel" zsáner, melyet a Blair Witch Project indított el, majd a középszerűségbe fulladva el is tűnt Hollywoodból. Az egyik legemlékezetesebb ilyen film a Cloverfield, melyben egy óriási szörny rongyol keresztül Manhattan városán, és egy csapat fiatal kétségbeesetten próbál eljutni egy bajba jutott társukhoz, miközben egyikük felveszi minden mozzanatukat egy kézi kamerával. A film annyira jól átadja a törékeny és pánikba esett hétköznapi ember helyzetét egy ilyen szituációban, hogy nem csak a "talált felvétel" kategóriában, de az óriás szörnyes zsánerben is az egyik legjobbak közé sorolhatjuk. 

King Kong (2005)

King Kong története 1933-ra nyúlik vissza, és a hatalmas klasszikus egyedülálló óriási szörnyes film volt a Godzilla érkeztéig. Nem is igazán ismerték el akkor még az értékeit, csak a szörnyek téhódítása alatt halászták elő ezt a klasszikust, majd újra és újra feldolgozták. Peter Jackson is próbát tett a témában, és bár a filmje inkább volt egy őrült CGI hajsza, de az tény hogy az óriás szörnyes kategóriából minden létező elemet megfogott és átemelt a filmvászonra, miközben tiszteletben tartotta az eredeti klasszikus örökségét is. Csak az a bogaras jelenet.... brrrrr....

Kong: Koponya-Sziget (2017)

Ha már King Kong, egy újabb feldolgozást is figyelmetekbe ajánlanánk, mely nem mutat sok újdonságot a témában, de nem is nagyon terveztek a készítők ilyesmit. King Kong történetének csúcspontja mindig az érzelmes és értelmes oldalának megjelenítése volt, ám a Koponya-Sziget az óriási szörny, illetve szörnyek írtózatos erejét hivatott bemutatni, és olyan erővel vágja hozzá az emberi karakterekhez, hogy azok nem győznek elég gyorsan belehalni. Erőtől duzzadó film, ami nem mellesleg baromi látványos is, így a zsáner kedvelőinek kötelező darab.

Pacific Rim 1  (2018)

A hatalmas szörnyek, akkor a Kaiju kifejezéssel találkozhatunk talán a legtöbbet, és a 2018-as hollywoodi feldolgozás maximumra tolja a japán óriás szörnyek és robotok kultuszának nyugati hatását. Az idióta forgatókönyv és félcédulás párbeszédek sem tudták tönkretenni a filmet, annyira látványos, eget rengetően menő, és nem sajnálja tőlünk a levegőt berobbantó összecsapások mennyiségét sem. ZS kategóriás pop-corn mozi? Igen. Imádjuk? Naná! A második rész is megér egy misét, de annyira nem szárnyalja túl az első részt, hogy saját helyet kapjon a listán, így inkább nézzétek meg együtt az elsővel.

Godzilla vs. Kong (2021)

Ez az a film, ami nem érdemli meg, hogy a listán legyen, de félünk attól, hogy kihagyjuk. Hollywood nem érti meg, hogy ha szörnyekkel csábít a moziba, akkor semmiképp sem érdekli a kutyát sem az amatőr módon megírt agybuggyant emberi karakterek bénázása, ráadásul itt még minden felnőttnél dörzsöltebb gyerekek is vannak, akiktől tuti kinyílik a bicska minden ízléssel rendelkező moziba járó zsebében. Ám ennek ellenére a Godzilla vs. Kong olyan mennyiségű szörnyeteg bunyót tol az arcunkba, hogy vétek lenne elfordítani a tekintetünket. Ráadásul valamiféle világ építést is elkezdtek az írók, pedzegetve több további filmre való tartalmat. Ha pedig sorozattá növi ki magát az így is óriási szörny-bunyó, akkor ez az első film a legjobb becsatlakozási pont.


Akiket nem szeretünk:

Sajnos vannak olyan filmek is a repertoárban, amik nem sikerültek túl jól, és hiába a csilli-villi, ígéretes bemutató, ha a teljes 2 órás élmény egy nagy csalódás csupán. Úgyhogy íme pár cím, amivel sűrűn találkozhattok, de mi nem ajánljuk nektek megnézésre:

Godzilla (2014)

A klasszikus, minden szörnyek legszörnyebbike megélhette volna, hogy egy igazán ütős és látványos filmet kapjon, ehelyett lett belőle egy érthetetlenül gagyi sztorival rendelkező családi film, ahol minden nyomorult ember fontosabb, mint a közelgő szörny (illetve szörnyek), akit nem is látunk. Vagy a sötétség nyeli el a látványt, vagy a köd, füst, becsukódó ajtó, vagy simán csak gyötrelmesen tehetségtelen színészek agyatlan botladozását kell bámulnunk, miközben eltelnek életünk visszahozhatatlan percei. Gyalázatosan rossz film az, amely szörny filmnek adja el magát, de csak szánalomból mutatja meg a címszereplőjét. Nem ajánljuk, kerüljétek.

Rampage (2018)

Talán nem ennyire nézhetetlen film a Tombolás, de nem is sorolnánk a jó filmek közé The Rock Johnson majmos kalandját. Van benne szörny, van benne rombolás, de az egész nagyon ütemtelen, nincs igazán célja a történéseknek, valahogy olyan érzés fogja el a nézőt, hogy a készítők szerettek volna egy szörnyes filmet, épp csak nem voltak biztos magukban. Felejthető mozi.


0 Hozzászólások:

Megjegyzés küldése

Összes oldalmegjelenítés