Az MCU 10 legjobb gonosza


Az MCU több mint tíz éves történelme alatt hősei mellett sok emlékezetes gonoszt is kitermelt. Így most összeszedtük tíz kedvencünket. 

Íme a lista :


10. -Mysterio-

Őszintén szólva a Far from home első felében nem igazán hittük el, hogy az önjelölt szuperhős, Quentin Beck bármi más lenne, mint egy titkos  gonosztevő. Még így is, amikor ez a nem éppen váratlan csavar végül megtörténik, és Tony Stark egykori alkalmazottja lerázza magáról a hős álcáját egy prágai bárban, még mindig izgalmas tud maradni a karakter. Nyomában egy sor észbontó vizuális utazás következik, ahogy Mysterio teljes ereje elszabadul, és Pókembert soha véget nem érő illúziók csapdájába ejti, amelyek fenyegetik őt, barátait és az egész világot. Lehet párhuzamot vonni az álhírek jelenségével, a speciális effektekkel való visszaélésekkel, így válik egy klasszikus képregényes gonoszból egy egész aktuális üzenettel bíró karakter. Ennek a tetejébe pedig sikeresen leleplezi Peter személyazonosságát egy végső odaszúrás gyanánt. 


9. -Alexander Pierce-

Ha lehetőséged van Robert Redfordot megszerezni egy szerepre a politikai thriller hangulatú Marvel filmedbe, mindenképpen szerezd meg Robert Redfordot a politikai hangulatú Marvel filmedbe. És így tettek a Russo testvérek A tél katonájában, káoszt és bonyodalmat okozva Amerika Kapitánynak, a Fekete Özvegynek és Nick Furynak, amikor hőseink rájönnek, hogy a probléma és a romlás felülről jön: a SHIELD vezetője valójában egy HYDRA vezető, akinek gonosz terve (több helicarrier bevonásával) elég lehet ahhoz hogy félelemben tartás segítségével megkaparintsa az irányítást. Míg a legtöbb képregényfilmes gonosztevő általában űrzsarnok vagy mágus, itt az amerikai kormány az, amelynek abszolút hatalmát nem lehet ellenőrzés nélkül hagyni és Redford ezt el is adja hűvös határozottsággal és precízséggel. 

 


8. -Erik Killmonger - 

Ryan Coogler első MCU-filmjének ereje nagyrészt Erik Killmonger történetéből származik. Apját nagybátyja, T'Chaka király ölte meg, hátrahagyták, hogy egy hátrányos helyzetű amerikai környéken nőjön fel, meggyőződése szerint népe elárulta, megtagadta tőle azokat a lehetőségeket, amelyeket Wakandában kapott volna. Gazdag, érzelmileg összetett alapanyag és Michael B. Jordan elképesztő karizmával közelíti meg. Akár wakandai műtárgyakat lop vissza egy brit múzeumból, akár véletlenül elküldi Ulysses Klaue-t, vagy ledobja T'Challát egy vízesésről, mind erős kiállással teszi, szereti a kamera és a tetejébe, egész végig megvolt a maga igaza, így sokan még szimpatizálhattak is vele. 



7. -A keselyű-

Egyszerű ám mégse láttuk jönni, de a Pókember: Hazatérésben túlságosan el vagy foglalva Peterrel és a barátaival, hogy ne vedd észre a jeleket, hogy Peter randevúja, Liz apja valójában Michael Keaton Adrian Toomes-ja. Remek csavar, ami egy elképesztően feszült és kényelmetlen autózáshoz vezet, ahol Peter és Adrian finoman szurkálódnak. Hatalmas gépi szárnyaival (amelyet a Bosszúállók New York-i csatájában elhagyott Chitauri technológiából állítottak össze) válogatott képességei friss ízt  kínálnak a Pókember ellenlábasainak névsorában, Michael Keaton pedig mindenki számára rokonszenves volt. De az erő valójában főként a csavarban rejlik. Az MCU Keselyűjének ugyanis nem kellett olyan keményen ütnie, de Peter arcán tapintható volt mindvégig így is a pánik. Mintha tinédzsernek lennie már nem lett volna elég nehéz.


6. -Zemo-

Zemo egy dacosan emberi gonosztevő, aki eszét és ravaszságát, a Föld leghatalmasabb hősei mögött meghúzódó forrongó nehezteléseket és a Tony Stark szüleinek halála körüli történelmi eseményeket használja, hogy kettéhasítsa a Bosszúállókat. Bármikor képes valakit egy mosdókagylóba fojtani ha az érdekeit szolgája. De aztán jött A sólyom és a tél katonája. Zemo báróvá való visszaváltoztatása (mint a képregényekben) elég jól működött, de a jelleme innentől kezdve kétélű és zűrös volt, ok nélkül vette fel lila maszkját (hogy aztán többet ne viselje), miközben komikus harmadik kerékké vált a civakodó központi duó számára. Sajnos ez rontotta az összképét mint gonosz karakter. De mindemellett , Daniel Brühl az abszolút király. 


5. -Zöld Manó-

Néha nincs szükség CGI-ra. Néha csak Willem Dafoe-ra van szükséged. Ezt Sam Raimi is tudta amikor elkészítette az eredeti, 2002-es Pókembert. Jon Watts ezt szépen vette át az MCU Pókemberének trilógiazárójára, ahol egy a korábbiaknál is saját magából kifordultabb Norman Osbornt kapunk. Soha nem lehetsz biztos benne, hogy Norman vagy a Manó irányít-e, és Dafoe manírjai aranyat érnek amikor eljön az idő  hogy a reflektorfény ráirányuljon. A pillanat, amikor megkavar mindent Happy lakásában vagy amikor Marisa Tomei May nagynénjét megöli, azzal bebiztosítja helyét az MCU Peterjének eddigi legkegyetlenebb ellenfeleként. 


4. -Ultron-

Igazi öröm látni James Spadert, Tony Stark (és JARVIS) fattyú gyermekének olaj-vibránium héja alatt, egy mesterséges intelligenciát, akinek elég volt néhány pillanat hogy rájöjjön, az emberiség halálra van ítélve, és hogy a Föld békéjének egyetlen módja az, ha eltörli az embereket a földről. Képességeinek tárháza változatos, Tony android hadseregének irányítása mellett Ultron egymagában is erős ellenfél és ha elméje felszabadul az internetre pláne hatalmas káoszt képes okozni. Manipulálja az arra érdemeseket és kíméletlenül felhasználja céljainak elérésére. Monológjaiból ugyan sok van de végig hatásosak és emlékezetes. Ugyan Ultron kora néhány napig tartott csak, kiállása és egyedisége garantálja helyét a listán. 

 


3. -Loki-

Persze, manapság vitatható, hogy Loki valóban gonosz e még, de sokáig kétségtelenül az volt. Egy megtört kisfiú, akit csínytevései és trükkjei ördögien sötét utakra vezettek. Attól kezdve, hogy gyakran próbálta meggyilkolni a bátyját, egészen addig, amikor megpróbálta átvenni a hatalmat a világ felett egy idegen hadsereggel, egészen addig, hogy saját apjának álcázta magát, hogy Asgardot irányítsa, kivette a maga részét a gonoszságokból és élvezte minden másodpercét. A Loki azt hitte, hogy rossznak lenni szórakoztató egészen addig, amíg Hulk alaposan bele nem kalapálja a betonba. Újabban nagyrészt a megváltás útját járta és így hogy már a saját sorozatában is egyfajta hős volt, Loki az eddigi Marvel-történetek közül az egyik legnagyobb karakter fejlődésen ment keresztül. Jöhet a 2. évad. 

 

2. -Kang a hódító-

Hogy kell ezt csinálni ekkora nyomás alatt? Jonathan Majors tudta, hogy még mielőtt igazán elkezdődhetett volna az ő ideje volna máris Thanos árnyékában kell járnia. Ahogy az MCU Multiverse Sagája elkezdődött, gyorsan világossá vált, hogy Kang a hódító és számos változata lesz a fő antagonistája. És bár még csak most kezdte, Majors máris fantasztikus munkát végez. Loki fináléjában találkoztunk első változatával, egy viszonylag jóindulatú Kang-variánssal, aki ennek ellenére (anti)hőseinket mégis váratlanul érte mogorva viselkedésével és a baljós többiekre való figyelmeztetésével. És most, a Hangya és a Darázs: Quantumaniában pillanthatjuk meg először Kangot egy olyan embert, akinek hódító magabiztossága sztoikus csenddel párosul, miközben fizikailag is brutális erővel hőseinket könnyedén félreállítja fair harcban. És mindennek ellenére talán nem is ő a legrosszabb a variánsát közül! Ha minden jól megy, az elkövetkező években még magasabb helyre léphet a listán. 


1. -Thanos-

Ma már nyilvánvalónak tűnhet, hogy a Bosszúállók legnagyobb fenyegetése az #1 helyen van de ha visszatekintünk a Végtelen háború megjelenése előtti időkre, semmi garancia nem volt arra, hogy Thanos működni fog. Először is, csak néhány stáblista utáni jelenetben láthattuk igazán, egy nagy székben lebegett és fenyegetőzött, de valójában nem csinált semmit. Ráadásul az eddigi legzsúfoltabb MCU-filmbe lépett be, nagyrészt CGI szereplőként. Percek alatt mindez megváltozott. A Végtelen háború első képkockájától kezdve uralja az eseményeket, valóban félelmetes fenyegetést jelent az egész Marvel univerzumra. Leütötte Hulkot! Legyőzte az ereje teljében lévő Thort! Néhány órával később a mindenség felét elcsettintette! És mindezt teljes meggyőződéssel tette, valóban azt hitte, hogy egy végzetes egyensúlyhiányt korrigál. Josh Brolin rendkívül kifejező alakítása, a Végtelen háború és a Végjáték történetének kiválóan összeálló egésze alatt pedig vitathatatlanul az MCU gonoszok palettájánák csúcsára helyezi. 


0 Hozzászólások:

Megjegyzés küldése

Összes oldalmegjelenítés