'A Star Wars féle 'Az akolátus' hasonlóan olyan nagy csalódás, mint az év elején bemutatott Marvel-féle 'Echo' - Kritika

A Star Wars: Az Acolytus című sorozat a Disney+ platformon debütált, és a Star Wars univerzum High Republic korszakának végén játszódik, amikor a Jedi Rend és a Galaktikus Birodalom is a csúcson volt. A sorozat egykori padawanját és mestereit követi nyomon, ahogy sötét titkokat tár fel, amelyek a High Republic bukását vetítik előre. A rajongók és köztük mi is izgatottan vártuk a sorozatot, hiszen új szemszögből mutatja be a Star Wars világát, és a High Republic korszakban játszódó történettel egy laza frissítést hoz a franchise-ba. A sorozat ígérete szerint új megvilágításba helyezte a Jedi Rendet, és a Sith-ekkel, valamint alternatív Erő-csoportokkal kapcsolatos új információkat is felfedett. A sorozat nem volt kegyes a Jedikhez, és kérdéseket vetett fel a rend intézményének hibáiról.

A The Acolyte tehát egy olyan sorozat, amely új irányt mutathat egyes szemszögből vizslatva a Star Wars számára, elismerve a múltat, de nem ragadva le a nosztalgiában. Eleinte vegyesen fogadtam a sorozatot, bár a többi kritikus is pozitívan értékelték a történetet és a karaktereket, de valami nálam nagyon félre mehetett, ugyanis olyan csalódás a sorozat összességében, mint az év elején streamelt Echo. 

A Star Wars: Az Acolytus sorozat színészeti alakításai mondhatni középszer, éppen csak elfogadható szintet hozzál. A főszereplő, Amandla Stenberg alakítja Mae-t, aki egy veszélyes harcost játszik, és egy Jedi Mester múltjából kerül elő. Stenberg alakítása egyébként korrekt és meggyőző, hiszen a karaktere a Sith és a Jedi közötti határvonalon egyensúlyozik, ami új mélységet adhat a továbbiakban a Star Wars univerzumának. A történetben kulcsszerepet játszik a Jedi Mester Sol, Lee Jung-jae által megformált karakter, aki a Jedi Rend egyik legmeghatározóbb alakja, Lee játszi könnyedséggel alakítja a karakterét, habár a legtöbb Akolátus karakter teljesen súlytalan és érdektelen. Rebecca Henderson a Jedi Mester Vernestra Rwoh szerepében tűnik fel, aki a High Republic regényekből ismert népszerű karakter. Henderson játéka méltán emeli ki a Jedi Mester szerepének fontosságát és komplexitását, de összességében ez sem túlságosan kiemelt. Dafne Keen Jecki Lon karakterét alakítja, aki egy Jedi Padawan, és a sorozatban szintén kulcsszerepet tölt be. Keen előadása frissességet és izgalmat hoz a sorozatba, miközben a karakter fejlődését is nyomon követhetjük.

A sorozat további szereplői között találjuk Carrie-Anne Moss-t, Jodie Turner-Smith-t, Manny Jacinto-t és Charlie Barnett-et is, akik mindannyian különleges és legalább emlékezetes alakításokat nyújtanak, hozzájárulva a Star Wars: Az Acolytus sikeréhez. A mellékszereplők teljesítménye legalább valamit vonyít a Star Wars hangulathoz, hiszen ezek az alakítások mélyebb betekintést engednek a Star Wars világába, és új szintre emelik a karakterek ábrázolását.

A Star Wars: Az Acolytus sorozat fényképezése és vágása a Star Wars univerzum egyik legújabb és legizgalmasabb kiegészítése. A sorozat vizuális megközelítése merész és újszerű, amely eddig még nem látott korszakot mutat be. A vágása éles és dinamikus, ami hozzájárul a történet sötét és izgalmas hangulatának megteremtéséhez. A fényképezés tekintetében a sorozat készítői nagy hangsúlyt fektettek a kontrasztok és a fények játékára, amelyek kiemelik a High Republic korszak pompáját és a sötét erők fenyegető árnyékát. A kameraállások és a mozgások olyan módon vannak megkomponálva, hogy a nézők teljes mértékben belemerüljenek a Star Wars világába, és érezhessék a karakterekkel együtt a galaxisban rejlő feszültséget. A vágás szempontjából a sorozat gyors tempójú, ami fokozza a cselekmény drámaiságát és elősegíti a nézők folyamatos figyelmének fenntartását. A jelenetek közötti átmenetek zökkenőmentesek, ami lehetővé teszi a történet sima és érthető kibontakozását. A vágók munkája különösen fontos volt a harci jeleneteknél, ahol a gyors vágások és a lassított felvételek kombinációja egyedülálló és látványos akciójeleneteket eredményezett.

A Star Wars: Az Acolytus sorozat zenéje és dallamai méltóak a Star Wars hagyományaihoz, miközben új dimenziókat is hozzáadnak a franchise-hoz. A sorozatban maga Amandla Stenberg, aki Mae karakterét alakítja, a Star Wars témát hegedűn adja elő, ami egy felejthetetlen jelenetet ígér. Egy hivatalos pop dalt is kiadott, amely a Sith-ekről szól, és Victoria Monét előadásában hallható. Ez a dal, a “Power of Two” címmel, mélyebben beleás a Mae és Osha karakterek közötti kapcsolatba, és egy új, érzelmes réteget ad a történethez.

A sorozat zeneszerzője Michael Ables, aki korábban olyan filmekhez írt zenét, mint a Get Out, az Us és a NOPE. A zenei aláfestés tehát nem csak a látványos jeleneteket emeli ki, hanem a karakterek érzelmi világát is gazdagítja, hozzájárulva a sorozat sötét és misztikus hangulatának megteremtéséhez. A “Power of Two” dal különösen fontos, hiszen a Sith-ekről szóló pop dal egy új irányt jelent a Star Wars zenei világában, és a karakterek bonyolult viszonyait is kifejezi. A Star Wars: Az Acolytus zenéje és dallamai hűek maradnak a Star Wars epikus hangzásához, miközben frissítik és bővítik a zenei palettát, új érzelmeket és mélységeket adva a sorozatnak. A zene és a dallamok így nem csak a látványos akciójeleneteket kísérik, hanem a karakterek belső világát is megvilágítják, és mélyebb értelmet adnak a Star Wars univerzum eseményeinek.

A Star Wars: Az Acolytus című Disney+ sorozat rendezése főleg Leslye Headland keze alatt valósult meg, aki korábban olyan projekteken dolgozott, mint a Russian Doll. Headland a sorozatot egy friss és új belépési pontnak szánta a Star Wars univerzumba, amely lehetővé teszi az új nézők számára is, hogy megismerjék és élvezzék a franchise-t. A sorozat rendezése eléggé merész és újszerű vizuális megközelítést alkalmaz, amely eddig még nem látott korszakot mutat be. Headland rendezése különösen fontos volt a sorozat sikerében, hiszen ő hozta létre azt a különleges hangulatot és stílust, amely a Star Wars: Az Acolytus-t megkülönbözteti a többi Star Wars projekt közül. A rendezői döntések, mint például a karakterek ábrázolása, a történet sötét és misztikus elemeinek kiemelése, valamint a Jedi Rend és a Sith-ek közötti konfliktus új megvilágításba helyezése, mind hozzájárultak a sorozat egyedi és emlékezetes atmoszférájának kialakításához, de összességében ez is csak jóindulattal lenne nevezhető közepes teljesítménynek.

A Star Wars: Az Acolytus sorozat alacsony IMDb értékelése és a minőség csökkenése több tényezőre vezethető vissza. Az IMDb-n jelenleg 4.3/10-es értékelést kapott, ami jelentősen alacsonyabb, mint amit általában a Star Wars címek szoktak elérni. Egyes jelentések szerint a sorozat “review bombing” áldozatává vált, ami azt jelenti, hogy szándékosan alacsony értékeléseket kapott, gyakran olyan felhasználóktól, akik valójában nem is látták a műsort. Ez a folyamat különösen érzékelhető volt a Rotten Tomatoes-on, ahol a sorozat kritikai értékelése 93%-os, míg a közönség értékelése csak 30%.

No, de, lényeg, ami lényeg. A minőség csökkenésével kapcsolatban nem sikerült megteremtenie azt a “viscerális vonzerőt”, amit a Star Wars a legjobb pillanataiban képes kiváltani. A karakterek klisékben beszélnek a veszteségről, hűségről és bosszúról, és a színészi alakítások gyakran a párbeszédek szintjén maradnak és teljesen súlytalanok és érdektelenek lesznek. Ezen kívül a sorozat rendezése és a történetvezetés is csapnivalóan rossz.

Szumázunk: A Star Wars: Az Acolytus sorozatot elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretik a Star Wars univerzumot és érdeklődnek a High Republic korszak iránt. Azok számára is ideális választás lehet, akik új perspektívákat és friss történeteket keresnek a jól ismert galaxisban. A sorozat különösen vonzó lehet a misztikus elemek és a sötétebb témák kedvelőinek, valamint azoknak, akik szeretik a mélyebb karakterfejlődést és a komplex történetmesélést. Azoknak is ajánlom, akik nyitottak az újításokra és nem zavarja őket, ha a Star Wars hagyományaitól eltérő megközelítést látnak. A sorozat kritikai fogadtatása vegyes volt, így azoknak is érdemes lehet megtekinteniük, akik saját véleményt szeretnének kialakítani a Star Wars: Az Acolytus-ról. Végül, de nem utolsósorban, a sorozatot azoknak is ajánlom, akik szeretik a vizuálisan lenyűgöző és jól megrendezett sorozatokat, hiszen a The Acolyte ezen a téren is kínál érdekességeket, viszont aki nagyszerű alakításokat és történetvezetést szeretne, az messze kerülje el ezt a sorozatot.

Streaming: Disney Plus

Streamingstar: 4.5 stars

0 Hozzászólások:

Megjegyzés küldése

Összes oldalmegjelenítés