Miért bukott meg a Furiosa a mozikban?


A Harag útja 2015-ben felélesztette a jó ideje tetszhalott állapotban lévő Mad Max franchiset. Azon kevés visszatérések közé tartozott ahol az eredeti alkotó álmodta újra művét és emiatt hű tudott maradni az alapanyaghoz. A 4. Mad Max film hatalmas kritikai és közönségsiker lett, 6 Oscart is behúzott és még számos díjat, a Furiosa pedig ezt a sikert meglovagolva, előzményként gyarapítja az újraálmodott franchiset. A fényes kritikai és nézői siker itt se maradt el, Cannesban is imádták a kritikusok mégis elhasalt a film a kasszáknál, de mik lehetnek ennek az okai? 



Az egyik sokat hangoztatott érv hogy a nézők nagy része sokkal inkább akart látni egy folytatást mint előzményt, azt is lehetett hallani már a megjelenés előtt is hogy ez a franchise egy egyre szűkülő, nagyon kicsi réteget akar megszólítani és ez már túl kevés a pénzügyi sikerhez egy 170 millió dolláros produkciónál. 


A film premierje egybeesett a Memorial Day Weekendel, amely 4 napos hétvége mindig ad egy kis löketet az Amerikai mozikban a frissen debütáló alkotásoknak. Ennek ellenére a Furiosa közel harminc éve a legrosszabb Memorial Day Weekend nyitás produkálta. 


Egy hétvégén debütált a Garfielddal is ami első ránézésre nem tűnik ellenfélnek de az elemzők szerint elképzelhető hogy a tengerentúlon a bevételeket jelentősen visszafogta ez is, pláne hogy a Garfield jegyárai átlagosan 2 dollárral olcsóbbak is voltak. 

Emellett a filmre jegyet váltók, a kutatások alapján 72%-ban férfiakból álltak ami még a Harag útja 60%-os számához képest is sok. 

Kor tekintetében pedig több mint a felét a nézőknek 18 és 34 év közeliek tették ki. 

Ezek az adatok erősen sugallják hogy a Furiosa-rá jegyet váltók legnagyobb része a széria rajongója volt és nem igazán sikerült új érkezőket bevonzani.


Nem könnyíti meg a film helyzetét az se hogy az egész év nagyon szerényen teljesít a kasszáknál, 2024 eddig legnagyobb sikere a Dune: Part 2 is alulról karcolta a 800 millió dollárt. Ez egy erős évben még a top 3-ra se lenne elég. Persze mondhatjuk hogy még a fele hátra van, de a Deadpool and Wolverine-en kívül aligha lesz már csak esélye is másnak megugrani ezt. 


A szomorú következtetést pedig levonhatjuk, hogy ha nem teljesít a Furiosa kivételesen jól streaming-en akkor George Miller nem készítheti el a sok sok éve tervezgetett folytatást amire mindenki vágyott.


A Furiosa : Történet a Mad Maxből-t még elcsíphetitek a hazai mozikban!




0 Hozzászólások:

Megjegyzés küldése

Összes oldalmegjelenítés