Skyshowtime: Indiana Jones filmek a legrosszabbtól a legjobb részig

Harrison Ford tette ikonikussá a régészprofesszor Indiana Jones karakterét, de vajon hogyan áll egymáshoz és összképhez a négy Steven Spielberg-kalandfilm?

Az ötödik Indiana Jones-film, az Indiana Jones és a sors tárcsája 2023-as nyári megjelenésével Harrison Ford immár 42 éve játssza Indy szerepét, de vajon melyik a legjobb? Ezt próbáljuk eldönteni, és most itt semmi köze az rangsorhoz az imdb-hez, vagy a rothadó paradicsomhoz. A filmek egytől-egyig ikonikusak, de a kincskereső professzor szerepelt a tévésorozatban, a The Young Indiana Jones Chronicles című sorozatban is, amelyben Sean Patrick Flanery vette át a szerepet Fordtól, valamint a következő könyvek, kapcsolódó regények, videojátékok és még sok minden más is tovább gyarapította Spielberg és Lucas szellemi értékét. Mindezek ellenére Indiana Jones továbbra is a filmtörténelem egyik legnépszerűbb akció-kalandhőse.

Az 1970-es években a fiatal George Lucas megírta az Indiana Smith kalandjait, a saját modern változatát az 1930-as évekbeli filmsorozatoknak és a pulp-történeteknek, amelyek később a Csillagok háborúja megalkotására inspirálták. Barátja, Spielberg, aki éppen szünetet tartott A harmadik típusú találkozások munkálata után, bekapcsolódott a folyamatba, és végül a páros egy gyors névváltoztatás után a Paramount Pictureshöz vitte a koncepciót. Indiana Jones, a ritka és misztikus régiségek felfedezésében tehetséges régészprofesszor ezután öt film sztárja lett. Hála Spielbergnek és Lucasnak.

A streamingstar megpróbálta rangsorolni, hogy mely részek voltak a legjobbak az Indy Jones témában. Nehéz helyzetünk volt, hiszen az eredeti fej-fej mellett küzdött az utolsó kereszteslovaggal. De valahogy megállapodtunk a részekkel. A rangsor a legrosszabbtól kezdődik, a legjobbikig, amely szerintünk nem más, mint az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag.

Na, de lássuk a rövid ranglistát.

Indiana Jones és a végzet temploma (1984)

Az első Indiana Jones-filmben a régészprofesszor/kincsvadász egy bibliai ereklye után kutatott, célja az volt, megakadályozza, hogy a nácik emberfeletti képességekre tegyenek szert a második világháborúban. Ez végképp egy stílusos és egyedi történet kezelés volt annak idején. Ezért a második Indiana Jones-film cselekményválasztása kissé furcsa és egyben meghökkentő is volt. Az Indiana Jones és a végzet temploma című filmben a bibliai világát maga mögött hagyva Indy Indiába utazott, és egy fekete mágiával, gyermekrabszolgasággal és emberáldozattal kapcsolatos kalandba keveredett. Indiana Jones a frigyládától egy vudu szektáig jutott, amit fel kellett számolnia a maga módján persze.

Amikor a filmet bemutatták annak idején, meglehetősen vegyes kritikákat kapott. A legtöbb kritikusnak nem tetszett, mert túl sötétnek tartották az első film szórakoztató kalandos történetéhez képest. A film azonban pozitívabb kritikai elemzést kapott, amikor évekkel később újraértékelték. Még mindig akadtak problémák. Az Indiana Jones és a végzet temploma az erős kezdő jelenetek után mégis szórakoztató pillanatokat tartogat.

Indiana Jones és a Kristálykoponya királysága (2008)

Az Indiana Jones-filmek a harmadik film után 19 év szünetet tartottak, bár a 2008-as folytatás, az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága között három évadnyi előzménysorozat került adásba a képernyőkre. A film a hidegháborúra összpontosított, a gonoszokat a nácikról a szovjetekre cserélte le az alkotópáros. Emellett Indy megismerkedett az idegenek létezésével és a múltbeli Földre érkezésükkel is. Spielberg újra rendező volt, és néhány rajongói kedvenc is visszatért, köztük Karen Allen Marion szerepében. Ennek ellenére a  kritikusok megosztottak voltak a filmmel kapcsolatosan.

A rajongók az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című filmet a megjelenés után online is lehúzták, és a Rotten Tomatoes közönségpontozásai alapján az egész franchise legalacsonyabbra értékelt filmje lett. Sok panasz az idegenekre mutatott rá. A filmnek új irányba kellett volna vinnie a franchise-t Indy fiával, Muttal (Shia LaBeouf) a középpontban, de ő volt a film legkiábrándítóbb karaktere, és az egész franchise újabb 15 évre megint el hallgatott, pedig a film közel sem olyan rossz, mint ahogy sokan azt beállítják, de szerintünk, még így is egy jobb és modernebb próbálkozás volt a végzet templomához képest, amit mai napig nagyon furcsálok az egész széria alatt.

Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)

Az elveszett frigyláda fosztogatói megragadta a nagy álmok lehetőségeit, ami olyan következményt hozott vagy éppen adott Hollywoodnak, hogy azóta az akció-kalandfilmek kétségbeesetten próbálnak az Indian Jones nyomdokaiba lépni. Visszatekintve szinte hihetetlennek tűnik, hogy Hollywoodban senki sem hitt igazán Lucas és Spielberg kincskereső kalandfilmjében. Miután a film kijött, végül halálra keresték magukat a Paramountnál, annyira kolosszális sikert aratott, és a legjobb akció-kalandfilm műfaja megőrizte az ikonikus státuszát, amiben korábban hittek és hittünk.

Az emberek szerették Harrison Fordot, mint Han Solot a Star Wars franchise-ban, de az Indiana Jones ma is a legismertebb. Az elveszett frigyláda fosztogatóiban tökéletes keveréke volt az önironikus, mégis magabiztos kalandornak, a film pedig tökéletes humorral fűszerezte az akciójeleneteket. A mellékszereplők is nagyszerűek voltak: Karen Allen kemény Marionja a fiatal lányok példaképévé vált a '80-as években, John Rhys-Davies pedig Sallah szerepében azonnal a rajongók kedvencévé vált. A náci gonosztevők és a második világháborús helyszín csak hab volt a tortán, hiszen Indiana Jones-t a végső akcióhőssé tette ez az epikus történet.

Az elveszett frigyláda fosztogatói kilenc jelölésből öt Oscart nyert, ami egy tiszta akciófilmtől meglepő volt. Az elveszett frigyláda fosztogatói hozzájárult ahhoz, hogy a következő négy évtizedben hogyan nézzenek ki az akciófilmek, sőt a videojátékok, és az összes Indiana Jones-film közül az elveszett frigyláda fosztogatói az egyetlen vitathatatlan klasszikus és szinte már-már mestermű maradt.

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989)

1989-ben úgy tűnt, hogy az Indiana Jones-filmek visszatértek ahhoz, ami Az elveszett frigyláda fosztogatóit annyira megszerették. A Végzet temploma sötét és horrorisztikus pillanatait mellőzve Indy ismét egy kalandos történetben vett részt, méghozzá egy nagy csavarral: ezúttal az apja is részt vett a kalandban. Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag azért olyan szórakoztató, mert Harrison Ford és Sean Connery nagyon jól kijöttek egymással. Fiatal Úr! A két megasztár közötti, oda-vissza csevegés minden pillanatot megadott, hogy ez egy tökéletes Indiana Jones film legyen.

A filmben apa és fia a nácikat próbálta megelőzni a Szent Grál megszerzésében, amelyről azt hitték, hogy halhatatlanságot adhat nekik, ha megisszák. A film Henry-t is egy epikus kalandba küldte, tele fordulatokkal és árulásokkal, és ez volt a franchise visszatérése a régi recept formája felé, amit a frigyládával elkövettek Spielbergék. A film szintén elsöprő kasszasiker volt, és a kalanddal vegyített humor az 1980-1990-es évek egyik legjobb filmjévé tette az akció-kalandfilm műfajában. 

Reméljük cikkünkkel felkeltettük érdeklődéseteket az Indy filmek iránt, aki nem látta még a franchise részeit, azok a SkyShowtime streamingen bepótolhatják - még mielőtt a Sors tárcsáját megnéznék.

0 Hozzászólások:

Megjegyzés küldése

Összes oldalmegjelenítés