John Wick: 4. felvonás - Kritika

A John Wick sorozat legújabb része, a John Wick: Chapter 4 szinte minden várakozásomat felülmúlta, és nem csoda, hogy a franchise sikerének további bővítésére ösztönözte a készítőket. A John Wick franchise sikere több spinoff projektet is inspirál majd, mint például a “Ballerina”, amely egy női bérgyilkos bosszúhadjáratára fókuszál. Az új stílus és a szellemiség is felfedezhető az új részben, hiszen új irányt szándékoztak bevezetni a potenciális folytatásokkal, amelyek még inkább elmélyíthetik ezt a sötét és izgalmas univerzumot. A franchise eddigi sikerei és a kritikusok pozitív fogadtatása bizonyítják, hogy a John Wick még mindig jelentős hatással van a modern akciófilmekre, és a jövőben is izgalmas fejlemények várhatók a sorozattal kapcsolatban.

A John Wick: Chapter 4 története Keanu Reeves által megformált címszereplő körül forog, aki bosszút áll a bérgyilkosokat működtető szervezet ellen és azokon is, akik halottnak hitték. John szabadságának megszerzése a legnagyobb tét a mozinak, amit egy régimódi és mitikus szabály kihasználásával próbál elérni: a szervezet tagjai párbajra hívhatják ki egymást. John azonban tudja, hogy mint a bérgyilkos alvilág kitaszítottja, nincs nagy esélye kihívni a Marquis de Gramontot ezen a módon. De a szerencse ezúttal mellé áll. Újra beáll a bérgyilkosok családjába Berlinben, és innentől kezdve már csak egy napra áll a halálos párbaj eseményig.

A John Wick: Chapter 4 szereplőgárdája összességében remek teljesítményt nyújtott, amely méltó a franchise hírnevéhez és stílusához egyaránt. Keanu Reeves ismét bebizonyította, hogy ő az akciófilmek egyik legmeghatározóbb alakja, aki John Wick karakterét hitelesen és magával ragadóan formálta meg. Ez köszönhető annak is, hogy több, mint 90%-át végezte el saját kaszkadőrmutatványainak részét, ami hozzájárult a film akciójeleneteinek realisztikusságához és lenyűgöző mivoltához. Keanu Reeves alakítása különösen figyelemre méltó, hiszen nem csak a harci jelenetekben mutatta meg ügyességét, hanem az érzelmi mélységeket is sikerült átadnia a karakterén keresztül. Reeves elkötelezettsége a szerep iránt lehetővé tette a rendezőnek, Chad Stahelskinek, hogy sokkal kreatívabban közelítse meg az akciójeleneteket. Ez az elkötelezettség és a szereplőgárda tehetsége együttesen hozzájárult a John Wick: Chapter 4 sikeréhez, amely tovább erősíti a sorozat helyét az akciófilmek panteonjában.

A film vágása Nathan Orloff keze munkáját dicséri, aki a film dinamikus ritmusáért is felel. Az Orloff által vezetett szerkesztői csapat különös figyelmet fordított a zene és a hangtervezés összehangolására, amelyek kulcsfontosságúak voltak a John Wick világának stílusos megteremtésében. A látványtervezésért Kevin Kavanaugh felelt, aki a film vizuális aspektusait jelentősen javította. A tervezés során kihasználta az európai építészet eleganciáját és a gyönyörű megvilágításokat, amelyek sejtetik az orgyilkosok árnyékos világát6. A film operatőre, Dan Laustsen, a színpaletták kialakításában is közreműködött, és a különböző helyszínek - Jordánia, Japán, Berlin és Párizs - sajátos környezetét hozta létre, amelyek a városokból, fotóreferenciákból és a stílusok keverékéből merítettek inspirációt. A kosztümök terén pedig Paco Delgado munkáját dicsérhetjük meg, aki John Wick jellegzetes öltönyét és nyakkendőjét tervezte meg. Delgado a film előrehaladtával bevezette a japán ihletésű kosztümöket is, amelyek új szintre emelték a karakterek megjelenését. A kosztümök tervezése során a hangsúly a stílusos és modern megjelenésen volt, amely tökéletesen illeszkedik John Wick karakteréhez és a többi szereplőhöz is.

A hangzás és zenei világa is lenyűgöző élményt nyújt a nézőknek. A film hangtervezői, Mark P. Stoeckinger és Alan Rankin, a Formosa Group tagjai, a korábbi részekhez hasonlóan itt is mestermunkát végeztek. A hangok tisztaságára és artikulációjára nagy hangsúlyt fektettek, különösen a fegyverek és a kézitusák hangjainak kidolgozásában. Minden egyes helyszín sajátos hangzásvilággal bír, amelyet a visszhangok és a részletes hangtervezés révén értek el. A zenei aláfestést Tyler Bates és Joel J. Richard szerezte, akik már a korábbi John Wick filmek zenéjét is jegyezték. A John Wick: Chapter 4 zenéje egyedi keveréke az elektronikus tánczenének, a rocknak és az orkesztrális elemeknek, amelyek tökéletesen illeszkednek a film intenzív akciójeleneteihez. Rina Sawayama, aki a filmben Akira karakterét alakítja, szintén hozzájárult a film zenéjéhez az “Eye for an Eye” című dallal, amely tükrözi karakterének dilemmáját John Wick bosszúhadjáratával kapcsolatban.

Az operatőri munka Dan Laustsen keze munkáját dicséri, aki a John Wick sorozat második részétől kezdve dolgozik a filmeken. Laustsen és a rendező, Chad Stahelski, a John Wick: Chapter 4-ben is folytatták az együttműködést, hosszú felvételekkel és egy színpalettával, amely nem csak Bertolucci, hanem Wong Kar-Wai munkásságát is idézheti. A kamera mozgása és a színek használata egyaránt hozzájárul a film látványvilágának megteremtéséhez, amely minden várost egyedülálló vizuális identitással ruház fel.

A rendezése Chad Stahelski munkáját dicséri, aki már a franchise korábbi részeinél is bizonyította rendezői tehetségét. Stahelski ismét magasra tette a mércét az akciófilmek terén, a John Wick: Chapter 4-ben bemutatott akciójelenetekkel, koreográfiával, vizuális stílussal és a színészi alakításokka Stahelski rendezői látásmódja egyértelműen megmutatkozik a film akciójeleneteiben, amelyeket a precíz koreográfia és a kaszkadőrmunka tesz igazán emlékezetessé. A rendező nem csak a harci jelenetekre koncentrált, hanem a karakterek mélyebb rétegeinek feltárására is, ami hozzájárult a film komplexitásához és a nézők érzelmi bevonódásához. Stahelski együttműködése a forgatókönyvírókkal, Shay Hatten-nel és Michael Finch-cel, lehetővé tette, hogy a John Wick univerzumot új szintre emelje. A rendezői koncepció és a forgatókönyv közötti szoros kapcsolat biztosította, hogy a film minden elemét gondosan kidolgozzák, a karakterfejlődéstől kezdve a látványos akciójelenetekig.

Chad Stahelski számos kreatív megközelítést alkalmazott a film akciójeleneteinek rendezésében. A hagyományos hollywoodi módszerekkel szemben ő egy integrált megközelítést alkalmaz, amely a harci koreográfiát és a kaszkadőrmunkát a forgatás minden szakaszába bevonja. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy a színészek és a kaszkadőrök együtt dolgozzanak a jelenetek kidolgozásán, ami hozzájárul az akciójelenetek magas színvonalához és realisztikusságához. Stahelski arra törekszik, hogy a stáb minden tagja részt vegyen a harci koreográfiák előkészítésében és gyakorlásában. Az ő filozófiája szerint az akciójelenetek megtervezése és kivitelezése olyan, mint egy zenés darab előadása, ahol minden mozdulatnak és ütésnek jelentősége van.

A John Wick: Chapter 4 film minden akciófilm-rajongónak kötelező darab, különösen azoknak, akik a sorozat korábbi részeit is élvezték. A film egy modern akció és mestermunka, amelyet Keanu Reeves emelt fel. A film erőszakos jelenetei és nyelvezete miatt R besorolást kapott, így elsősorban felnőtt közönségnek ajánlott. A majdnem 3 órás futamideje alatt a nézők egy stílusos bosszú- és megváltástörténet részesei lehetnek, amelyben John Wick az alvilág legjobb bérgyilkosaival néz szembe. Egyetlen egy perce sem unalmas, sodródunk az árral, miközben Wick stílusos cseleit nézhetjük. A John Wick 4 egy olyan élmény, amely nemcsak a franchise rajongóit, hanem az akciófilmek szerelmeseit is magával ragadja. Azok számára, akik szeretik a kihívást jelentő, gondolkodásra késztető filmeket, vagy éppen a műfaj újításait keresik, szintén kiváló választás lehet ez a film.

A 21. századi hollywoodi filmtermések - jelenleg - eddigi legjobb és legstílusosabb akciófilmjét tette le az asztalra Reeves és Stahelski.

Streamingstar: 9 stars

0 Hozzászólások:

Megjegyzés küldése

Összes oldalmegjelenítés