Itt a Godzilla Minus One, de hol tart a franchise?


A Godzilla Minus One előzetese alapján a film újra a franchise horrorisztikusabb oldaláról fogja megközelíteni a karaktert, és közben kapunk egy kis bepillantást hogy mi is lehetett volna a MonsterVerseből. 

A Legendary szörnyuniverzuma erősen indult a 2014-es Godzillával. A Gareth Edwards által rendezett, meglepően visszafogott, atmoszferikus Godzilla-film valódi fenyegetésként kezelte címadó szörnyét, miközben történetének emberi drámája működött és komolyan lehetett venni. Azonban nem mindenkit lenyűgözött ez a szélsőséges megközelítés. Sokan lassúnak, unalmasnak, eseménytelennek titulálták és több Godzillát akartak látni. Több akciót, kevesebb emberi szálat, mégtöbb szörnyet és kevesebb komolyságot. 



A negatívabb hangok megkapták, amit akartak a 2019-es Godzilla: A szörnyek királyával. Michael Dougherty rendezésében a folytatás silány, rohanó tempójú , olcsó eszközökkel operáló agyatlan zúzda lett egy játékidőben bár visszafogottabb de sokszor már egyenesen idegesítően gyenge emberi szállal . Az utána következő 2021-es Godzilla vs. Kong jobban teljesített a nézők körében, szinte teljesen felhagyott az emberi karakterek erőltetésével és a címszereplőké volt a fő szerep. 



Adam Wingard rendezésében ez a hamisíthatatlan popcornmozi leginkább a két titán egymásnak feszülésére koncentrált és bővítette az világot körülöttük, de ezekben legalább nem okozott csalódást. A 2023-ban megjelenő Godzilla Minus One előzetese viszont bizonyítja, hogy nem ez az egyetlen módja ezeknek a karaktereknek a megközelítésének, és rámutat hogy mi hiányzik a franchise-ból 2014 óta.


A Minus One előzetese nagy hangsúlyt fektet Godzilla támadásainak következményeire, pusztításának mértékét pedig az átlag emberek perspektíváján keresztül figyelhetjük de ennek ellenére is a címszereplőé a staféta. Az előzetes ennek ellenére se esik át a ló túloldalára és nem válik reménytelenül sötétté. Ebben a felállásban a filmnek jó esélye van egy értelmesebb, de nem túl hangsúlyos emberi szálat hozni a filmben, tekintve hogy szörnyét a film komolyan veszi, és rombolásának kézzelfogható hatásai vannak. 



A Godzilla vs. Kongban és a Godzilla: King of the Monstersben nehéz volt megmondani, hogy a címszereplő Kaiju-t gonosztevőnek vagy egyfajta antihősnek szánták. Godzillának mindig is voltak áldozatai, de amikor a MonsterVerse elfelejtett az emberi karakterekre összpontosítani, a franchise szinte szerethetővé tette a titánt. Ez sikeresen elvonta a figyelmet a filmekben lévő pusztításról és oda jutottunk hogy mostanság már inkább Godzillának szurkolt mindenki. Azok a pillanatok, amikor Godzilla karakteridegen-en viselkedett,például az az elképesztően trash filmekre emlékeztető mosolya, miután meglőtte King Kongot a Godzilla vs. Kongban, lehetetlenné tették, hogy komolyan vegyük a sorozat emberi karaktereit.

 


A következő film MonsterVerse-ben, a 2024-es Godzilla x Kong: The New Empire-nek nagy a teher a vállán, mivel közel a premierje a Godzilla Minus One-hoz óhatatlanul is lesznek akik összehasonlítják majd a karakter két interpretációját. Anno ezt a King of Monsters sikeresen elkerülte ugyanis három évvel követte a kritikai és nézői elismerésnek örvendő Shin Godzillát. Ha a Godzilla Minus One olyan jónak bizonyul, mint amilyennek tűnik ezek alapján, akkor lehet hogy érdemes lesz a MonsterVerse kreatívjainak elgondolkodni hogy milyen irányba folytassák a szériát. A MonsterVerse előző filmje ugyan úgy tűnik megtalálta a közönségét de ha egy, kategóriában szeretnének a jövőben indulni a Minus One-hoz hasonló komolyabb változataival Godzillának oda valószínűleg még sokat kell fejlődni, szerencsére addig is mindenki megtalálja a neki való Kaiju élményt. Ha pedig az előzőeket szeretnétek esetleg pótolni azt az HBO Maxon megtehetitek. 






 

0 Hozzászólások:

Megjegyzés küldése

Összes oldalmegjelenítés