Karib-tenger kalózai filmek a legrosszabbtól a legjobbig

 


A Karib Tenger Kalózai széria a 2000-es évek elején robbant be a köztudatba, mint egy Disneylandes látványosság „adaptációja” ám hamar kinőtte magát minden idők egyik legsikeresebb filmsorozatává. 

A siker kulcsai többek között a zseniális alapötlet, azaz a kalóz mítosz romantikájának könnyed humoros kalandfilmesítése, a széria során szupersztárrá vált Johnny Depp, Klaus Badelt és Hans Zimmer ikonikussá vált dallamai és az a Gore Verbinski aki úgy tudott kalandfilmet rendezni a 2000-es években mint senki más. 

A sorozat sajnos parkolópályán van annak ellenére is, hogy Depp bírósági ügyeinek végére pont került. És hiába volt tervben például egy női főszereplős Karib Tenger Kalózai film is Margot Robbieval, sajnos valahogy a projekt és vélhetően egyelőre az összes többi is a tervezőasztalon ragadt. 

De talán nem is baj, ugyanis az utóbbi néhány film már, mind nézői reakciókban mind a kasszáknál felemásan szerepelt, így ha valaha is rászánja a Disney magát hogy még egy folytatást készítsenek azt kompetens rendezővel, épkézláb koncepcióval és remélhetőleg Johnny Deppel teszik majd. Addig is lássuk a rangsort.

 

A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja (2017)

 

A sorozat jelenleg utolsó részében Jack-et sorozatosan veri a balszerencse, nincs hajója, elveszti a legénységét is, sőt még a tájolójától is megválik. Ebbe a helyzetbe csatlakozik be két szökevény akik, Will Turner fia, és Carina akit boszorkányságért üldöznek. A filmmel rengeteg a gond, sőt úgy is érződhet, hogy a készítők el is felejtették miről szólt a sorozat. Jack teljesen magán kívül van, csak néha lehet ráismerni cselekedeteiben a régi őrült, de a szorult helyzetekben mindig felülkerekedő méltóságteljes kapitányra. 

A cselekmény mozgatórugója Salazar aki Jack egy régi haragosa és üldözi hőseinket az egész filmen át, hiába választottak kiváló színészt a szerepre sajnos Javier Bardem se tudta megmenteni a karaktert egy egyszerű bosszúálló élőhalottól. A filmet a felemás humor és az egyszerű történet se mentette meg a kritikusok haragjától, toronymagasan a széria legrosszabb pontszámait kapta és a közönség se ítélte egyszeri szórakozásnál többre. A kasszáknál tűrhetően teljesített, de a közel 800 millió dollárja így sem érződik túl soknak a korábbi részek számaihoz képest.



A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken (2011)

A trilógiazáró után négy évvel érkező folytatás vállán nem kis teher volt. A harmadik résszel szépen lezárt történetet kellett megbolygatni és amilyen nehéz feladatnak ez bizonyult nem is sikerült maradéktalanul. Ez az első rész, amit nem Gore Verbinski rendezett és ez vastagon rá is nyomta bélyegét a minőségre. 

Ami még hiányzott az Will és Elisabeth duója illetve Jack legénysége és az a dinamika, amit ezek a karakterek jelentettek a történet számára. Az új karakterek ugyan többnyire működtek, de a film valahogy nem volt az igazi, ezt a közönség is érezte és meglátszott a visszhangon is, de a bevételen nem ugyanis a sorozatban másodikként megugrotta az egymilliárd dolláros álomhatárt. De minden problémája ellenére is sokkal szerethetőbb mint a Salazar bosszúja és érződik hogy Rob Marshall rendező igyekezett a trilógiát jegyző Gore Verbinski nyomvonalán járni.


A Karib-tenger Kalózai: Holtak Kincse (2006)

 A kirobbanó siker után érkezett az elmaradhatatlan folytatás, ami mint az elvárható mindig, nagyobb, hangosabb, több próbált lenni, mint az első rész. Ezúttal egy komplexebb cselekményt kerítettek a film köré, Jack nyomába szegődött Davy Jones és hatalmas leviatánja, ami sokban eltért az első rész kincskeresős feelingjétől, és megágyaztak végén a folytatásnak is így képezett a második harmadik rész egy koherensebb történetet. Davy Jones a sorozat legemlékezetesebb ellenlábasa és egyik legjobb karaktere lett, főhőseink triója pedig pont olyan jól működött, mint korábban. 

Akciók és epikusság terén is szintet lépett a film, grandiózussága a költségvetése akkor eszméletlen 225 millió dollárra rúgott. Ugyan a kritika nem volt maradéktalanul elégedett, de a közönség szerette és ez elég volt, hogy a franchise legsikeresebbje legyen. Mint film kategóriákkal a negyedik és ötödik rész előtt jár, tapintható mennyivel több kreativitás és ötlet jutott az első három epizódra, és nagyon jól állt neki hogy a harmadikkal kiegészítve érezhetően egy nagyobb történet része volt nem csak egy kincs megtalálásáról szólt.

 


A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka (2003)

A kalandfilm kissé elfeledett zsánerébe friss vért pumpáló első részt nem bonyolították túl, adott volt a recept: egy szerethető vicces főhős, megtalálásra váró kincs, Barbossa mint fenyegető kalózkapitány itt működött legjobban. A fekete gyöngy, mint hajó mítoszát is jól építették fel és ennek a résznek talán a legjobb a humora is. A jó két órás játékidő a remek pacing miatt csak úgy elrepül, sőt még a CGI csontvázak is megállják mai napig a helyüket. Minden elemében tökéletesen kimért filmről beszélünk így magabiztosan emlegethető minden idők legjobb kalandfilmjei között. Megjelenésekor mind a kritikusok mind a közönség elsöprően pozitívan nyilatkozott, azóta is a legelismertebb az 5 közül.

 

A Karib-tenger kalózai: A világ végén (2007)

A második résszel együtt forgatott trilógiazáró célja egyértelműen az volt hogy egy közel 3 órás grandiózus műben zárja le a megkezdett történetszálakat és minden eddiginél magasabbra tegyék a lécet. A holtak kincsével osztoztak egy akkoriban rekordnak számító költségvetésen, ami meg is látszik a film minden képkockáján, minden ütközet, az összes hajó, a CGI ellenfelek korukat meghazudtolóan valódinak hatnak. A történet nem sokkal a második rész után veszi fel a fonalat miszerint Barbossa újdonsült kompániájával egy olyan helyet keresnek, amit nem lehet megtalálni hogy visszaszerezzék Jack Sparrowt, eközben Davy Jones és Lord Beckett tervet szőnek a kalózok titkos városának elpusztítására hogy végül csak a flotta uralkodhasson a tengeren. 

A cselekmény a közel három óra ellenére is megállás nélkül pörög, és számos helyszínen megfordulnak karaktereink, hogy valahogy utat tudjanak vágni a káoszban. Mint harmadik rész a filmnek nem volt sok dolga azzal, hogy a meglévő karaktereinket építse, de azért akadtak bőven jó karakterpillanatok és egy kicsit még a széria továbbra is legjobb gonoszáról Davy Jonesról is megtudhattunk. Ezzel pedig összegezve minden szempontból a harmadik rész a legemlékezetesebb a szériából és tökéletesen zárta le a trilógiát, amit utána már csak fele másan sikerült bolygatnia a Disneynek.

 


Ha esetleg felkeltette az érdeklődéseteket a cikk a Karib-tenger Kalózai filmekkel kapcsolatban, vagy csak megjött a kedvetek hogy újranézzétek őket akkor a Disney+-on megtaláljátok mind az öt részt.

0 Hozzászólások:

Megjegyzés küldése

Összes oldalmegjelenítés