10 éves lesz a World War Z

Nemrég foglalkoztunk a zombis játékokkal, és átnéztük dióhéjban, hogy szerintünk mi egy valamire való zombi témájú mű receptje. Cikkünkben a felsorolásba vettük a zombik alapos kidolgozottságát, az emberi gonoszság bemutatását, a remény és reménytelenség viharát, a gore-t, és a tudományos felhangot. Legyen szó játékról vagy filmről, minden alkotásban fellelhetőek ezek az elemek, gyakran pöccre ugyanabban a kontextusban, épp csak a cselekmény változik. Egyes filmek közelebb merészkednek a zombis mozi drámai oldalához, míg más filmek inkább azok groteszk sőt abszurd szatírikus értékeit feszegetik. A zsáner rajongói olykor megoszlanak a stílusok között, de fogyasztásra mindegyiket szeretettel fogadják. 

Z Világháború

Meglepődésre adhat okot, hogy a zombi téma a könyvek világát sem kerülte el. Sajnos mivel az undorító horror antagonista szörnyek borzalmainak jelentős részét főleg a vizualitás teszi ki, ezért ezek a könyvek nem tudtak kiépíteni kellően nagy rajongó és olvasótábort a nagyobb volumenű terjedéshez, de így is könnyedén rábukkanhatunk egy-egy gyöngyszemre, amik egyébként a hollywoodi mozikat is inspirálták. 

Ilyen a Max Brooks tollával jegyzett World War Z (idehaza Zombiháború címen jelent meg), ami egy piszkosul jó könyv, és a zombi apokalipszist talán soha nem látott részletességgel mutatja be, törekedve arra hogy az irreális alapszituációból teljesen hihető és átélhető történetet faragjon. Mindezt pedig képes volt úgy elérni, hogy a könyvben nincs is főhős, nincs egy folyamatosan vezetett főcselekmény, hanem különböző státuszú és származású emberek interjúit olvashatjuk, akik a lehető legszemélyesebb élmények elmesélésével ismertetik velünk, hogy hogyan élték/élik meg a zombiháborút. A könyv megfilmesített változata idén június 27-én ünnepli 10-dik születésnapját.

Mivel ahogy említettem is, az ilyen könyveknek nem dagadt elég nagyra a piaca, így bár jelentős rajongótábort szerzett a könyv, de amint Hollywood figyelmét is felkeltette a mű, a megfilmesítés jogai szinte azonnal megszerzésre is kerültek. Az első trailerek azonban majdnem katasztrófába fulladtak. Az egy dolog, hogy a mozifilmben szakítottak a könyv interjús felépítésével, ezt még talán lenyelték a rajongók, de azt már nem, hogy a zombik nevetséges cgi hullámként hömpölyögve kergetnek pár életképtelen embert, de csak egy közülük élhet túl: Brad Pitt. Akkora volt a felháborodás, hogy a film nagy részét teljesen újraforgatták. Az utómunkálatok, újraforgatások és balhék miatt a produkciós költség jelentősen megugrott, és azt az alkotók is tudták, hogy egy zombis filmmel nem fognak meggazdagodni. Az ebből adódó, a sikerrel kapcsolatos cinizmus sajnos rányomta a bélyegét a produkcióra, ami így nem tudott felkapaszkodni a klasszikusok közé. Ettől függetlenül viszont még mindig egy szórakoztató film lett, és a zombis mozik többször is emlegetett darabjává vált. 

Brad Pitt vs Halottak

A történet szerint Gerry Lane (Brad Pitt) volt ENSZ ügynök, de visszavonult és a családjával tölti az idejét. Boldog, kiegyensúlyozott élete van, és szereti a családját. Ám egy nap kitör a világon a zombi járvány, és őrült sebességgel változtatja át a lakosság túlnyomó részét eszetlen húsevő zombivá. Gerry és a családja épp hogy csak megmenekül, mikor Gerry volt felettese visszautasíthatatlan ajánlatot tesz: a zombi vírus egy laborból származik, tehát ellenanyag is kell hogy létezzen. Találja meg, hozza el. Ha sikerrel jár a családját kimenekítik a tengerre egy anyahajóra. Ha nem, akkor simán csak hagyják őket meghalni. Gerrynek így nincs más esélye, mint felébreszteni a szunnyadó ügynököt, és a zombi hadseregeken átvágva felkutatni az ellenszert.

A mozifilm történetének és karaktereinek köze sincs a könyvhöz, nem követi se az abban leírtakat, nem merít igazán annak hangulatából vagy elmesélt sztorijaiból. Ez valószínűleg a hektikus produkciós körülményeknek tudható be, mindenesetre sajnálatos, és a rajongók sem fogadták jól ezt a döntést. A filmhez írt forgatókönyv ezer sebből vérzik, tele van logikátlan döntésekkel, suta karakterekkel, vagy éppen közhelyes és érdektelen cselekményekkel. A World War Z története erősen a felejthető kategóriába tartozik, bár mondjuk annyi szerencsénk van, hogy a középszerű forgatókönyv legalább kerek egészet alkot, és nincsenek elvarratlan szálak. 

Szóval a történet nem valami érdekes, a karakterek felejthetők, sajnos megint az ember nyűglődésének jutott a főszerep a zombik helyett. És mi a helyzet a látvánnyal? Itt némileg felemás az élmény, mert a film egyik felében vizuálisan cseppet sem érdekes jeleneteket láthatunk, a csoszogó zombik pedig se nem kreatívak, se nem hihetőek. Viszont a film többi részében kapunk pár olyan jelenetet, hogy leszakítjuk a szék karfáját izgalmunkban. És talán ez az egyetlen valamirevaló értéke ennek a filmnek: eszetlenül pörgős tud lenni. Amikor a banukoló húsevők megindulnak, és ijesztően gyors támadásba lendülve szó szerint letarolják a képernyőt, az megéri mindenkinek az idejét. A tempóhoz remek vágások és operatőri munka is társul, így a néző végig úgy érezheti, hogy részese a hajszának, ő is ott van és menekül, körmötrágva keresve a kiutat. És mivel nem egy klausztrofób élményről beszélünk mint a legtöbb horrorban, így csak még lehengerlőbb a zombihadsereg ereje. 

Ajánló

Mindent egybevéve a World War Z egy B kategóriás mozi, aminek nincsen maradandó értéke, az alapművet hiteltelenül dolgozza fel, a zsánerhez nem tesz hozzá érdemben semmit. Ellenben kíméletlen tempót diktál, megadva azt az izgalmat és adrenalint, ami miatt az emberek ezeket a fajta blockbustereket keresik és szeretik. A jobb féle zombis filmek szegényes tárházában ez a film is helyet kap, éppen csak nem a toplista elején. A zombik kedvelőinek mai napig ajánlott a megtekintése, függetlenül minden hibájától és hiányosságától, melyek egyébként többszöri megnézés után vállnak csak igazán egyértelművé. Tekintve, hogy a film most lesz 27-én 10 éves, így a film rajongói, a zsáner szerelmesei, vagy szimplán azok akik nem látták még a filmet, most elővehetik és mai szemmel átértékelhetjük a World War Z mozi élményét. 

0 Hozzászólások:

Megjegyzés küldése

Összes oldalmegjelenítés