Marvelek - Kritika

A Marvels című film különleges szerénységet sugall, hiszen ez a legrövidebb alkotás a Marvel Moziverzum történetében, ugyanakkor a legjátékosabb is. Sajnos ez a viszonylag könnyed epizód, amely szimpatikus alakításokkal és néhány feltétlenül hülye komikus pillanattal büszkélkedik, inkább lényegtelennek hat, semmint szabadon szárnyalónak. Brie Larson továbbra is bájosan alakítja Captain Marvel szerepét, társulva Teyonah Parris-hoz és Iman Vellani-hoz, akik két nőt alakítanak, mélyen érintve ezt az Avengert különböző módon. Azonban 33 fejezet után úgy tűnik, hogy a Marvel Moziverzum friss ötletekben vagy lenyűgöző pillanatokban hiányzik, inkább csak ismétli a régi erősségeket, amelyek már nem hoznak olyan hatást.

Nem okoz örömet, hogy bejelentsem, de a “The Marvels” borzalmasan rossz film, és eddig ez a legrosszabb film a Marvel Moziverzumban, és az imdb értékelései is erről tanúskodnak. Így most van mivel, illetve kikkel védekeznem, vagy pedig egyet értsek. Félre értés ne essék nem olyan pocsékul fos filémről lenne szó, ámbár a Marvelek az összes MCU fillmverzum legyengébb láncszeme, mint minőségileg, mind pedig narratíva szempontjából.

Egy olyan popkultúra birodalomban, amely minőségét egyre inkább elveszti, pontosan azért, mert folyamatosan a szemünk előtt akar maradni, a “The Marvels” lehetőséget kínált volna egy nagyon várt friss levegőre. Carol Danvers, Monica Rambeau és Kamala Khan mind hatalmas élvezetet nyújtottak a saját filmjeikben és tévésorozataikban, így az együtt megélt kaland lehetősége ígéretesnek tűnt. És nem mehetünk el szó nélkül arról sem, hogy jelenleg a MCU legerősebb hőse az bizony Marvel kapitány. Ehelyett egy narratív és vizuális káosz lett belőle, és ez a legtisztább bizonyíték arra, hogy talán nincs szükségünk mindig valamilyen Marvel termékre a mozikban vagy a streaming szolgáltatásokon. Most is ami fut sorozat a Diseny pluszon MCU fronton, egy borzadály lett. Bár a legutóbbi MCU próbálkozások közé tartozik még a Loki második évada, mely egy tisztességes sorozatra sikerült összességében. És most ott tartok, hogy kénytelen vagyok visszasírni a Hangyaember harmadik részét, mert ebben a fázisban véleményem szerint eddig az volt a legjobb próbálkozás, de ezt úgy kell érteni, hogy az egész fos halmaz MCU jelenlegi és tartó fázisában, szigorúan az ötödik fázisra értve.

DaCosta, Karasik és McDonnell egész szép munkát végeznek a szükséges részletek gyors felidézésében: Carol Danvers/Kapitány Marvel (Brie Larson) évek óta próbálja a világ problémáit egyedül megoldani, galaxisokat járva; Monica Rambeau (Teyonah Parris) még mindig dühös Carolra, amiért gyerekként elhagyta, miután azt mondta, hogy hamarosan visszajön; és Kamala Khan/Ms. Marvel (Iman Vellani) egy tinédzser, aki nemrégiben fedezte fel a képességeit, és kissé megszállottja a Marvel kapitánynak. A Marvels cselekményében a visszatérő hős, Carol Danvers (Brie Larson) a világűr ugrópontrendszerében bekövetkező anomáliákat vizsgálja, amikor hirtelen ereje összefonódik unokahúgával, Monica Rambeau-val (Teyonah Parris), és Jersey City legmenőbb tinédzserrével, Kamala Khan/Ms. Marvellel (Iman Vellani). Az erejük összefonódása miatt Carol, Monica és Kamala térben és időben helyet cserélnek, amikor használják képességeiket, ami bonyodalmakhoz vezet, amikor Carol megpróbál szembe szállni a Kree forradalmár, Dar-Benn (Zawe Ashton) terveivel. Nick Fury (Samuel L. Jackson) és a SABER támogatásával a három hős útra kel a galaxisban, hogy kibogozzák erejüket és megállítsák Dar-Benn világokat pusztító terveit. 

A történet egyenes és egyszerű. Dar-Benn (Zawe Ashton) megtalálja azt a másik felét a karkötőnek, amit Kamala Khan, azaz Ms. Marvel (Iman Vellani) visel. Ezt a mágikus hatalmú ereklyét még a nagymamája adta neki. Amikor Dar-Benn aktiválja a karkötőt, az nemcsak Kamala erejét indítja be, hanem egy űrben lévő speciális pontot is, amit Carol Danvers, azaz Captain Marvel (Brie Larson) és Monica Rambeau (Teyonah Parris) vizsgálnak. Ez összekuszálja a három nő erejét, így ha éppen ugyanabban az időben használják képességeiket, térben és időben helyet cserélnek. A három hősnek együtt kell dolgoznia, össze kell kombózniuk a képességeiket, valamint meg kell tanulniuk csapatban működniük, hogy megállítsák Dar-Benn-t, mielőtt az univerzumra hatalmas veszélyt jelentene. Ez részben a film hibája, mivel a forgatókönyv néha sietettnek érződik, de ugyanakkor érti, hogy mindenki miért van itt — Carol, Monica és Kamala karaktereinek interakciói miatt. A film gyorsan felállítja a tétet, a szabályokat és az tétet, így jó darabig a karaktereknek lehetőségük van egymásra reagálni és együtt dolgozni. Ez a film igazi csúcspontja és az, ami miatt több hibáját is elnézhetjük. Larson, Parris és Velani között olyan fantasztikus a kémia, hogy egyszerűen ragyogó. Nagyszerű látni, ahogy Kamala fel néz Captain Marvel-re, miközben ugyanakkor jó látni, ahogy Carol és Monica megküzd a régi családi sebekkel, és ahogy Kamala inspirálja Monica-t, hogy elfogadja szuperhősős státuszát.

Bár a Marvels végül is Larson, Parris és Vellani nagy filmje, akár egy külön Avengers-filmként is felfoghatnánk, melyben mindhárman erős alakítást nyújtanak, egy fantasztikus ám megszokott mellékszereplőgárda is támogatja őket. Jackson különösen szórakoztató, mint egy könnyedebb Nick Fury szerepében, míg Ashton elfogadhatóan alakítja Dar-Bennt. És igen. Elérkeztünk a film egyik legnagyobb gyengepontjához. A gonosztevőhöz- Ennek a jelleme szánalmasan egyszerű és még összecsapott is. Lehet ez köszönhetö a nagyon kevés játékidejének, mivel nagyon, de nagyon nem tudott kibontakozni Ashton a karakterével, és úgy összességében pocsékül is játszotta ezt az antihős szerepet. Már, ha egyáltalán nevezhető annak. Maradjunk annyiban, hogy a gonosztevő nem tartozik a Marvel legjobban kidolgozott karakterei közé. Összességében a Marvels szereplőgárdája, a gonosztevő teljesítményét figyelembe véve csak egy közepes teljesítményt nyújt. Természetesen ez azt is jelenti, hogy még mindig küzd néhány olyan problémával, amelyek az elmúlt két évtizedben gyötörték a Marvel filmeket, elsősorban egy túlságosan érdektelen gonosztevővel és a még mindig a fullba nyomott kreténjeivel is. Mindig mondtuk, sose nyomjuk fullba a kretént. Itt ez ismét megtapasztalható volt, pedug a Disney tett egy ígéretet, hogy az MCU 5. fázisától kezdve vissza fogják az idiótábbnál idiótább humorfaktort. 

A Marvels fókuszában tehát leginkább a három főszereplő kémiája áll, és azt remekül működik az egész mozi alatt. A kis csaj szerencsére nem tolja túl a szerepét, és fel tud nőni a két fiatal felnőtt társaihoz. Larson, Parris és Vellani együtt öröm nézni, és a dinamikájukat végigkövetni, mivel bájosak és gördülékenyek. A Marvels során mindaz, amire ez a film szükséglete. Ugyan öröm nézni, ahogy ez a csoport játszik a képességeikkel, vagy felfedezik pár bolygót, ahol megmutathatják komikus képességeiket - egy különösen helyszín kiválóan kihasználta az MCU intergalaktikus lehetőségeinek veleszületett furcsaságát, de egyben az egyik legszánalmasabb helyzet volt, amikor az éneklő bolygóra érkeztek hőseink. DaCosta, McDonnell és Karasik érdekes módon fejlesztik ezeket a karaktereket. Carolnak szembe kell néznie a csapatmunka előnyeivel, és fel kell hagynia azzal, hogy elárulta Monicát, míg Kamala rájön, hogy a szeretett hősnője/reménybeli legjobb barátja valójában egy ember. Mindez szépen összefolyik úgy, hogy mindig maximalizálja a szórakoztatást, de sosem aláássa a karakterfejlődést. Nagyon aranyos volt az a jelenet, amikor Kamala megnyugtatta a gyászában sodródó Rambout. és még Marvel kapitányt is oda tudta hívni.

A film második legnagyobb híbája: bizony, bizony, a forgatókönyv. Nem elég, hogy elcsépelték a főgonoszt, de a történet is egy kotyvasz lett. Megan McDonnell (“WandaVision”) és Elissa Karasik (“Loki”) által írt forgatókönyv rémesen összecsapott. Nem árt, ha a nézők ismerik Carol, Monica és Kamala korábbi filmjeit és/vagy sorozatait, valamint a Disney±on futó “Secret Invasion”-t és néhány más tartalmat, amit a spoilerek miatt nem említenék meg. Azzal, hogy ezeket az elemeket próbálja összehangolni, sosem talál igazán lendületet. A történet az emberek közötti magyarázatok és érthetetlen, ám látványosnak még mindig látványos akciójelenetek között ingadozik, amelyekben a karakterek szédítő módon repülnek át az egyik szobából a másik szobába. Az idő rövid—mindössze körülbelül egy óra és 45 perc—így az érzelmi kapcsolatok és tét mind erőltetettnek és sietettnek érződnek. Mintha hiányoznának olyan nagy részek, amelyek érthetőbbé tették volna ezt az egész filmet. Nincs súlya, nem érződik az igazi kockázat sem, lévén, hogy gyakorlatilag nincs gonosztevő a filmben. 

Ahogy a három nő küzd a galaxis megmentéséért, Khan bizonyítja, hogy ő a dinamikus trió sikerének a kulcsa. Segít Monicának ötleteket adni, és Carolt arra bátorítja, hogy lazítson már végre. Kétségtelenül egy kemény csajszi, és ha a Disney és a Marvel okosak, ő a franchise jövője. DE: A film leginkább a trió kapcsolatáról és egymásra találásról szól, és senki ne várjon nagy csodákat ettől az agymenéstől, mert összességében megszületett minden idők legrosszabb MCU filmje és próbálkozása. Hiába a jól működő kémia a trióban és a sok látvány, de ez együttműködve nem talált helyet a rémesen gyenge történetben.

Streamingstar: 5 stars

0 Hozzászólások:

Megjegyzés küldése

Összes oldalmegjelenítés