Disney +: Star Wars filmek legrosszabtól a legjobbig

 


A Star Wars univerzuma az egyik, ha nem a legismertebb sci-fi univerzum, mely immár több mint 40 éve van velünk, és több generáció számára jelenti a fantázia és kaland filmek abszolút csúcsát. Legyen szó öreg motorosról, egyetemistáról, fiatal kamaszról vagy akár kisgyermekről, mindenkinek jelent valamit a Star Wars, és nem is feltétlen a filmek médiumából érkezhetnek az örök életre szóló élmények. Temérdek könyv, képregény, rajzfilm, animációs film, sorozat, film és játék áll rendelkezésre, hogy belevessük magunkat a messzi messzi galaxis őrülten hatalmas világába. A mozifilmek az első, és a köznyelvben "eredeti trilógiának" hívott sorozata talán vitán felül mindenki számára fontos alkotások, míg a később érkező két trilógia és mellék szálak megfilmesítései már igen megosztóak. A rajongótábor egy része egyetért bizonyos filmek megítélésében, míg a másik fele tűzzel vassal harcol a saját igazáért. De kinek van igaza? Mi a mindenki által elfogadott ranglista?

Nos, a válasz az, hogy nincs ilyen. Mindenki számára mást jelent a Star Wars varázs, éppen ezért szinte mindenkinek megvan a maga kis ranglistája. Természetesen nekünk is van egy, és ez legyen leszögezve, nem jobb vagy rosszabb mások véleményeiből összeállítható rangsorolásoknál. De mindenképp megosztanánk veletek, hiszen ha például még nem merültetek el franchise fantasztikumában, akkor jó irányadó lehet, míg az öreg motorosoknak elgondolkodtató, vagy vitaindító eszmecsere gyanánt szolgálhat. Fogyasszátok szeretettel:

A nézhetetlen: Skywalker Kora

A Skywalker Kora egy eleve hányattatott sorsú trilógia záró része, ahol a teljes mértékű zavarodottság, a vízió hiánya, a rajongók igényeinek teljes mértékű figyelmen kívül hagyása, sőt, hova tovább, az egész franchise tiszteletben tartásának totális arculcsapása ez a film. És nem csak a Star Wars univerzumát megszégyenítő történet a gond, hanem mint önálló film is egy komplett katasztrófa. Nevetséges narratíva, random behajigált és kidolgozatlan, néha céltalan és értelmetlen szálak és karakterek, borzalmasan nyomorult párbeszédek, élettelen szerelmi szál, erőtlen befejezés... Ezzel a filmmel annyira sok a probléma, hogy a rajongók túlnyomó része már azért könyörög, hogy a Disney egyszerűen csak találjon ki valamilyen sztori elemet egy filmjében, amivel szó szerint nem megtörténtnek tekintik a harmadik trilógia záró részének teljes tartalmát. Elszomorító és gyalázatos munka, senkinek sem tudjuk ajánlani.

A nevetséges: Klónok Támadása

Az előzmény trilógia, ahogy az egész Star Wars univerzum, George Lucas álmából született, és az ő keze munkája alatt született meg. Viszont míg az eredeti trilógia esetében Lucas nem dolgozott egyedül, hanem más rendezők, szakemberek gondoskodtak a filmek sikeréről, addig az előzmény trilógiát teljesen ő írta és rendezte, mindenféle ellenőrzés vagy revízió nélkül. Ennek az eredménye egy kifejezetten gyerekes, az előző trilógiától stílusidegen és egyébként tartalmilag bugyuta trilógia lett, melynek második része talán a legnagyobb kiváltója a kollektív szekunder szégyennek. A látvány helyenként menő, míg a legtöbbször mégis kidolgozatlan, baltával faragott és elsietve animált. A történet röviden összefoglalva remek, ám a megvalósítás gyötrelmesen rossz, a karakterek életképtelenek, a párbeszédek felháborítóan rosszul vannak megírva, és ez miatt az egyébként fontos és grandiózus események kevésbé tudják magukkal ragadni a nézőt. Anakin és Padme mozgássérült szerelmi szálát nézni pedig olyan, mint egy csúnya szakítás a jó ízléssel. Ebből többet is ki lehetett volna hozni.

Az elbaltázott: Utolsó Jedik

Az új trilógia második részét Rian Johnson vette át Jar Jar Abramstől, akiről az előbbi rendező megítélése nem valami rózsás. Éppen ezért Johnson kendőzetlen beleéléssel igyekezett lerombolni az első rész által felállított alapköveket, azért hogy egy új irányba taszigálja a narratíva menetét. Voltak jó ötletek, és a megvalósítás is szemet gyönyörködtető, ám ez a fajta rosszindulatból és esetlen, jószerivel kreativitást nélkülöző hozzáállás miatt az Utolsó Jedik fölöslegesen erőltetett és működésképtelen elemek kaotikus katyvasza lett csupán. Egyébként ebből a történetből akár valami jót is ki lehetett volna hozni, de ezt Mr. Johnson kapkodása, és Kathelyn Kennedy agymenése nem engedte meg. Ezernyi szarvashiba a történetben, és működésképtelen érzelmek suta megjelenítése miatt ez a film nem tudott felérni annak a kevés elvárásnak sem, amivel a rajongók megkegyelmeztek neki. De legalább látványos, ezt meg kell adni neki.

Az elégséges: Ébredő Erő

És elérkeztünk az új trilógia első részéhez, ami talán ennek a film hármasnak a legnézhetőbb darabja, habár még így is eléggé a ranglista rosszabbik végén rostokol. A film legnagyobb problémája, hogy Jar Jar Abrams rendezte, aki köztudottan gyáva biztonsági játékos, és valamiért az úriember úgy gondolta, hogy az Új Remény Ctrl+C Ctrl+V feldolgozása jó ötlet lesz. De sajnos a rajongókat nem lehet átverni, és az önismétlő, önmagában újszerű értéket felmutatni képtelen film egy gyenge indítása lett egy új korszaknak. Viszont mint film egészen megállja a helyét, ha például nem a Star Wars világában játszódna, akkor egy remek kis sci-fi kalandként emlékeznénk meg róla. Megvan benne az, ami miatt még akár ajánlani is mernénk a filmekkel most ismerkedőknek. De sajnos nem lesz egy emlékezetes élmény.

Az erősen közepes: Han Solo

Az új trilógia körüli botrányos elégtelenség miatt a Disney kipróbálta magát a spin-off filmek terén is, és mivel a Zsivány Egyes nagy siker lett a rajongók körében, ezért a biztonságos utat választva egy közönségkedvenc karakter eredetét próbálták meg vászonra emelni. A Han Solo nem akar nagyot mutatni, nem szeretne elkápráztatni, nincs is igazán mivel, hiszen a karakter önmagában sem a grandiózus hőstettek és események hajszolásáról ismert. Talán pont ez miatt, vagy mert a stúdió nem vette elég komolyan a feladatát, a Han Solo senkinek nem mozgatta meg annyira a fangörcsét, mint kellett volna. Mint film teljesen korrekt, van benne sok tartalom, érdekes és izgalmas karakterek, vonatrablás, ármány, cselszövés, menekülés, harc, izgalmak, még egy-egy fajin kameó is. És mégis valahogy a néző a stáblista után inkább érez egykedvűséget, mint elégedettséget. De azért egynek ez is jó.

Az elmegy: Baljós Árnyak

Sokat vacilláltam, hogy ez a film hova kerüljön a listán, és ennek rengeteg oka van. Az előzmény trilógia első része a franchise várva várt folytatásaként robbant a mozikba, és furcsán kettős érzelmek keringtek a rajongókban, miután látták. Ez a kettős érzelem átbillent a nyers utálatba, ám ahogy teltek az évek, valahogy a közösség túlnyomó része mégis a szívébe zárta és dédelgette a Baljós Árnyakat. A filmnek két hibája van. Az első, hogy George Lucas írta és rendezte, amire ő egyébként nem alkalmas. A második, hogy Lucas ezt a filmet kifejezetten gyerekeknek szánta, egy új generációnak, hogy ők a régi filmek helyett egy új és friss élményen keresztül nőjenek fel a franchise-al. Az előbbi probléma sajnálatos, az utóbbit viszont meg tudom érteni. Az együgyü tálalás ellenére ugyanis a film tényleg azt adja, amire a fiatal léleknek szüksége van: mesés helyszínek, izgalmak, akció, szerethető hősök, kaland és emlékezetes pillanatok. Még ha ezek közt felváltva legalább ugyanennyi szánalmas jelenet is rejtőzik, ez a sok pozitívum végülis egy olyan filmet biztosít számunkra, amiről ha lecsupaszítjuk az érettebb kritikus szemléletet, akkor meglepően könnyű élvezni és szeretni. 

Az "okés": Sithek Bosszúja

Az előzmény trilógia, mint ahogy említettem, George Lucas kreativitásának gyümölcse, de az íráshoz való bárminemű érzékének totális hiányát tükröző vonatszerencsétlenség is egyben. A mester nem tanult meg jobban írni a trilógia záró fejezetére, ám az tagadhatatlan, hogy szívét lelkét beleadta abba, hogy a jól ismert eredeti trilógiának utat adó előzmény feldolgozása kellően érzelmes és szívszorító legyen. Ez meglepő módon sikerült neki, méghozzá annyira, hogy az egész franchise legmeghatározóbb montázsát köszönhetjük ennek a filmnek (gondolok itt a 66-os parancs lezajlására). Minden égbe kiáltó hibája ellenére a Sithek Bosszúja annyira grandiózus és epikus, hogy a nézőt magával ragadja, és kifacsarja belőle az összes kritika alá rejtett fangörcsöt. Azon nincs mit változtatni, hogy a Sithek Bosszúja rendezése pocsék, és a párbeszédek nevetségesek, de ezek mit sem számítanak, mikor a látványos és érzelmekkel töltött jelenetek hatása a kis lelkünkre felérnek egy arculcsapással. Nehéz nem érzelmekkel fűtve gondolni erre a filmre, ami azért komoly teljesítmény.

Az emlékezetes: Új remény 

Amivel minden elkezdődött, a film ami beírta magát a film-történelembe, és a mai napig több generáció számára jelenti a rajongásuk forrását. Mai szemmel az Új Remény már kissé kopottas mind látványvilágában, mind történet mesélésének ütemében, ám ennek ellenére is változatlanul szórakoztató kalandfilm. A Lucas által eszközölt vizuális feljavítás itt-ott elérte célját, míg más helyeken tök érdektelen a belerakott munka, ám a sorozattal most ismerkedők számára ez nem lesz se feltűnő, se zavaró. Még ha ez a film nem is állja úgy az idő rozsdáját, mint a következő két rész, attól még ez a teljes franchise bölcsője, a Nagy Bumm, amiből aztán ez a hatalmas és izgalmas világ kinőtte magát. És ez a szentimentális érték, valamint a film izgalmas és szórakoztató hangulata örökké a szívünkbe véste a mű minden egyes percét.

A számunkra kedves: Zsivány Egyes

A side storyk bemutatása a Disney oldaláról elég nyögve-nyelősen valósult meg, és az új trilógia gyötrelmes minősége miatt a rajongók kétkedve fogadták a Zsivány Egyes filmet. A szkepticizmust csak táplálta, hogy a film első fél órája gyakorlatilag dögunalom, a karakterek érdektelenek, a cselekmény egyhangú. De aztán elsüti a bolygó pusztító lövegét a Halálcsillag, és az ember a stáblista végéig csak keresgéli az állkapcsát. És ha ez nem lenne elég, még egy fél órányi lassúzás után olyan csatajelenetek, cameók és okos lezárás a jussa a nézőknek, amihez foghatót az új trilógia álmában sem tudott volna produkálni. Lassú emelkedő után elképesztő sebességű és látványos hullámvasutas móka ez a film, nem is csoda, hogy az egyik karaktere (Andor) saját sorozatot is kapott. Így kell önálló értékkel rendelkező side story filmet készíteni.

A fantasztikus: A Birodalom Visszavág

Sokan emlegetik úgy a Birodalom Visszavág című felvonást, mint a legjobb Star Wars film, és 10-ből 7 ember a kedvencei közt emlegeti. Más oldalakon is top listás, rajongók és a kritikusok is elismerik ennek a filmnek a közel tökéletes mivoltát. Ennek oka nem pusztán a hiba nélküli történet, de a példátlan, közel mesteri módon tálalt hangulat. Az ikonikus csavar a film végén egy generáció számára okozott totális sokkot, az új generációnak pedig sokadik megnézésre is egy remek jelenet, keserű befejezést hagyva maga után, amiért az epikus lezárás fog méltó revansot venni. Nehéz egyébként ennél többet mondani a filmről, mert tényleg minden ízében fantasztikus munka, legyen szó látványról, zenéről, karakterektől, a történetről, annak üteméről. Az Erő van ezzel a filmmel.

A legjobbak legjobbja: A Jedi Visszatér

Az eredeti trilógia lezárása pár rajongó számára kissé vegyes érzéseket kölcsönöz. Tagadhatatlanul a legepikusabb lezárása egy trilógiának, döbbenetesen jól megírt forgatókönyve és pazar látványának hála elejétől a végéig izgalmakkal és érzelmekkel teli kaland. A hatalmas ütközetek sem maradnak el, töménytelen mennyiségben kapjuk az epikus utolsó összecsapás adrenalin pumpáló jeleneteit. Éppen csak az egyik fronton cuki kis őslakos macik verik péppé a félelmetes birodalmiakat, ami valahogy sehogy sem epikus, inkább vicces. De valahogy mindig is ilyen volt a Star Wars világa, mindig volt benne valami komikus. Itt sincs máshogy, a filmet indító kifejezetten sötét hangulatba is csempésztek némi nevetést, aztán beindul az akció és temérdek érzelem zúdul ránk, akció akció hátán, a megismert és kedvelt hőseink révbe érnek, a sorsok kiteljesednek. Így kell lezárni egy trilógiát, de az előzmény sorozat ismeretével is tökéletes zárása egy generációkon át ívelő eposznak. 

Ez volt hát a Star Wars mozifilmek toplistánk, ezek közé nem vettük a sorozatokat, de az sem marad el, megígérjük. A filmek megnézhetőek a Disney+ streamingen, szóval ha nosztalgiáznátok akkor itt az ideje nyomni egy Star Wars marathont, ha pedig nem láttátok még őket, akkor most már igazán tanácsos lenne bepótolni.

0 Hozzászólások:

Megjegyzés küldése

Összes oldalmegjelenítés