Emily Blunt alulértékelt western minisorozata, a The English, méltatlanul kevés figyelmet kapott - Kritika

A western műfaj egyik kiemelkedő alkotása, Az angolok, melyben Emily Blunt és Chaske Spencer elképesztő alakítást nyújtanak, több elismerést érdemelt volna bemutatásakor.

Az Amazon Prime-on exkluzívan debütáló (nálunk a Max-en tekinthető meg), újragondolt western minisorozat, Az angolok (2022), egy lenyűgöző főhőst állít a középpontba, akit a neves brit színésznő, és általam is nagyra becsült, színészi képességekkel megáldott Emily Blunt formál meg. A karakter, Lady Cornelia Locke, egy eltökélt angol asszony, aki fia korai halála után bosszúra szomjazik. Chaske Spencer is fontos szerepet tölt be, mint Eli Whipp őrmester, akit a Pawnee indiánok "Sebzett Farkasként" ismernek.

A két főszereplő kiválóan hozza karaktereit, mélyrehatóan ábrázolva az emberi lélek rejtelmeit, miközben egy rendkívüli kapcsolatot építenek ki, ami az egyik legemlékezetesebb dinamikává válik a televíziózás történetében. Ez részben Hugo Blick, a sorozat showrunnerének kivételes karakterépítő képességének köszönhető, aki nemcsak a hat epizód rendezője volt, hanem a forgatókönyveket is írta. Az angolok megalkotásában minden résztvevő, a zeneszerzőtől kezdve a színészekig, nélkülözhetetlen szerepet játszott a siker elérésében.

Sajnálatos módon, a sorozat nem kapta meg a megérdemelt figyelmet, és sok tévénéző még csak nem is hallott róla, annak ellenére, hogy ott dekkol a streaming platformokon. Emily Blunt és Hugo Blick munkája hazájukban, Nagy-Britanniában nagy népszerűségre tett szert, de a világ más részein kevesen ismerték fel ennek a kiváló westernnek az értékét. Blunt helyénvalóan sajnálja ezt a tényt. Nemrégiben, a David Leitch által rendezett The Fall Guy (2024) sajtótúráján beszélt Az angolokról, amikor arra kérték, hogy említsen meg egy kevésbé ismert projektet.

A The Fall Guy sajtótúráján, Ryan Gosling társaságában, az Independent TV egyik műsorvezetője azt kérdezte tőlük, hogy melyik projektjük érdemelt volna több figyelmet a bemutatásakor. Gosling a Lost River-t (2014) említette, egy kevéssé ismert fantasy filmet, amely az ő rendezői debütálása volt. Ő maga írta a forgatókönyvet, de a film sajnos nem kapott jó kritikákat, és a pénztáraknál is alulteljesített.

Gosling érdekes válasza után Emily Blunt egy olyan projekttel állt elő, amelyben ő maga is szerepelt: Az angolokkal, amit Hugo Blick hozott létre. Így nyilatkozott róla: “…valóban megindító, gyönyörű és igazán egyedi.” A The Fall Guy másik főszereplője, Gosling is méltatta Az angolokat, ezzel is megerősítve a sorozat kiváló minőségét. És nem véletlenül. Ez a sorozat az egyik legkiemelkedőbb western, amelyet sajnálatos módon sokan alábecsülnek.

Már a kezdetektől fogva figyelemre méltó a sorozat sztárszereplőinek összetétele. Chaske Spencer, aki korábban már megjelent törvényőrként a Woman Walks Ahead (2017) című filmben, és szerepelt az Into the West (2005) és a Longmire (2012–2017) sorozatokban is, most a Wind River: The Next Chapter című filmben is látható lesz. De kétségtelen, hogy Az angolok jelenti számára a legnagyobb western szerepet.

Spencer alakítja Eli Whippet társfőszereplőt, akinek fő célja, hogy megszerezze az amerikai hadseregtől az ígért Nebraska földet.

Emily Blunt és Chaske Spencer, Az angolok című minisorozat főszereplői, együttműködve barangolnak végig a lélegzetelállító, ám veszedelmes tájakon, amelyeket a Pawnee (kiejtésben: póni) nemzet ellenségei és a törvényen kívüli elemek népesítenek be. Útjuk során Cornelia Locke és Eli Whipp számos színes karakterrel találkoznak, köztük olyan neves színészekkel, mint Rafe Spall, Stephen Rea, Valerie Pincher és Toby Jones, valamint a western műfaj ikonikus alakjával, Gary Farmerrel, aki a Dead Man (1995), a First Cow (2019) és a Quantum Cowboys (2022) filmek révén vált ismertté.

Bár a szerepek jelentősége eltérő, a képernyőn töltött időtől függetlenül minden színész hibátlan teljesítményt nyújt ebben a technikailag kifogástalan westernben. Különösen Emily Blunt kiemelkedik, aki Lady Cornelia Locke szerepében rendkívüli elkötelezettséget és hitelességet mutatott. Lovakra való allergiája ellenére három hónapon át lovaglást gyakorolt a forgatás előtt, és a felvételeken természetességgel tündökölt a problémás főszereplőként.

A The English nem a gyenge idegzetűeknek szól; ez az egyik legmegrázóbb történet, amelyet a mai napig olvashatunk. Időnként ijesztő, véres jelenetekkel és mély érzelmekkel teli, a sorozat nézőinek fel kell készülniük az érzelmek széles skálájára. A karakterek egyedi megjegyzései gyakran váltanak ki nevetést, és a történet szerkezetének éles figyelme miatt a modern minisorozat tökéletes tempóban halad előre.

Federico Jusid lenyűgöző zenéjével megfűszerezve, a pörgős párbeszédek tükrözik a sorozat izgalmas akciójeleneteinek gyorsaságát, minden epizódban izgalmas fordulatokkal szolgálva. A kiemelkedő képi érték, a stabil kamerakezelés és a gondosan megválasztott színpaletta révén Az angolok a magas színvonalú operatőri munka csodálatos példájaként ragyog, a produkció minden egyes részletében diadalmaskodik.

A sorozat díjnyertes jelmeztervezése is említést érdemel, de a stáb minden tagjának mesterségbeli tudása Az angol karriermeghatározó alkotását emeli ki.

Bár a hatrészes minisorozat lezárult, Emily Blunt olyan erőteljes előadást nyújtott, hogy már egy újabb western projektben vesz részt. Ezúttal egy Jaume Collet-Serra által rendezett játékfilmben fog szerepelni, ahol ismét a főszerepet játssza, egy valós történelmi személyiség, Kate Warne bőrébe bújva. Az angolokban nyújtott alakítása alapján Blunt kétségtelenül ismét fényesen fog ragyogni egy újabb cowgirl szerepben.

A The English című minisorozatot elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretik a western műfajt és érdeklődnek a történelmi drámák iránt. Azoknak is különösen ajánlott, akik kedvelik az erős karaktervezetésű történeteket, a mély emberi kapcsolatokat és a komplex érzelmi ábrázolást. A sorozat tökéletes választás lehet azok számára is, akik a kiváló színészi alakításokat és a gondosan megalkotott vizuális világot értékelik. Emily Blunt és Chaske Spencer lenyűgöző előadása, valamint a látványos tájak és a részletes jelmeztervezés mind hozzájárulnak egy felejthetetlen élményhez.

Aki szereti a kihívást jelentő történeteket, amelyek nem riadnak vissza a sötétebb témák és mély érzelmek bemutatásától, szintén találhat benne kedvére valót. Az angol egy olyan sorozat, amely nem csak szórakoztat, hanem gondolkodásra is késztet, és a nézők számára egy gazdag és összetett narratívát kínál. Továbbá, aki értékeli a művészi kivitelezést és a minőségi produkciót, az sem fog csalódni.

Streaming: Max, de a Prime Videón is megtalálható.

Streamingstar: 8.5

0 Hozzászólások:

Megjegyzés küldése

Összes oldalmegjelenítés