Tokyo Vice - Kritika

A Tokyo Vice című sorozat egy izgalmas és fordulatos bűnügyi dráma, amely a tokiói alvilág rejtelmeibe vezeti be a nézőket. A sorozat J. T. Rogers által készült, és Jake Adelstein 2009-es azonos című könyvén alapul, amelyben valósan ír le mindent. A sorozat főszereplői Ansel Elgort és Ken Watanabe, akik egy amerikai újságírót és egy japán rendőrtisztet alakítanak, a yakuza, a japán maffia ellen küzdenek a kilencvenes évek végén. A sorozat az HBO Max egyik legnépszerűbb sorozata, ezért is vettük górcső alá a streamingstar oldalon.

A sorozat nemcsak egy izgalmas és fordulatos bűnügyi történetet mesél el, hanem egy olyan világot is bemutat, amely sokak számára ismeretlen és titokzatos lehet. Betekintést enged a japán társadalom és kultúra különböző aspektusaiba, mint például az ottani, helyi japán újságírás, a rendőrség, a politika, a  pop-kultúra, a nők helyzete, vagy a japán bűnüldözés témájában. A színészei, rendezői, fényképezői és zeneszerzői mind nagyszerű munkát végeztek, és elismerést érdemelnek a munkájukért. 

Miért is olyan kiemelkedő számomra ez a sorozat? A hangulata és atmoszférája nagyon magával ragadó és lenyűgöző, és nagy hatást gyakorolt rám a nézése közben. A sorozat szimbolikája és motívumai is nagyon érdekesek és mélyek, és nagyobb jelentést adnak a sorozatnak. A mondanivalója és konkluziója is nagyon erős és tanulságos, és elgondolkodtatja a nézőket a bűn és az igazság közti határról.

A Tokyo Vice című sorozat tehát egy nagyon minőségi és vonzó HBO MAX sorozat, amelyet mindenkinek ajánlunk, aki szereti a bűnügyi dráma műfaját, és aki érdeklődik egy kicsit is a japán kultúra és társadalom iránt, annak tökéletes szórakozás lesz. A Tokyo Vice egy olyan világot mutat be, amely nem egyszerű fekete-fehér, hanem sokszínű és árnyalt, és amelyben a bűn és az igazság közötti határ nem mindig egyértelmű. A sorozat egy izgalmas és fordulatos történetet mesél el, amely valós eseményeken és személyeken alapul, ráadásul betekintést enged a tokiói alvilág rejtelmeibe. A sorozat egy olyan sorozat, amelyet nem szabad kihagyni. 

A Tokyo Vice című sorozat története a kilencvenes évek végén játszódik Tokióban, ahol egy fiatal amerikai újságíró, Jake Adelstein a Yomiuri Shimbun című japán napilapnál dolgozik, belekeveredik a tokiói yakuza, a japán maffia alvilágába. Jake Adelstein egyre mélyebbre merül a bűnözés, a korrupció, a szex, a drogok és az erőszak sötét bugyraiba, miközben megpróbálja leleplezni a yakuza legnagyobb és legveszélyesebb szervezetét, a Goryokai-t. A szervezetet a kegyetlen és titokzatos Taro Takeda vezet. Jake Adelstein egyetlen szövetségese és barátja Hiroto Katagiri, egy tapasztalt és becsületes rendőrtiszt, aki szintén a yakuza ellen küzd, de a saját rendőrségén belül is szembesül a korrupcióval és a hátsó szándékokkal, és ezért nagyon pontosan kezeli az összhangot a két csoport, a bűn és a rend között. Jake később ezt megérti, és a cselekmények során szinte mentorként fog nézni Watanabe karakterére.

A Tokyo Vice című sorozat fő mozgatórugója Jake Adelstein és Hiroto Katagiri közös küldetése, hogy leleplezzék és megállítsák a Goryokai-t, és hogy megmentsék a yakuza által kizsákmányolt és fenyegetett embereket, köztük Samantha Portert, egy amerikai hostess-t, aki időközben Jake Adelstein szerelme lesz. A sorozat bemutatja, hogy milyen áldozatokat kell hozniuk a két főhősnek, és hogy milyen veszélyekkel kell szembenézniük, miközben a yakuza és a rendőrség is üldözi őket. A sorozat azt is megmutatja, hogy milyen a japán társadalom és kultúra a kilencvenes évek végén, és hogy milyen hatással van a yakuza a japán politikára, gazdaságra, újságírói médiára és mindennapi életre. Izgalmas és fordulatos bűnügyi dráma, amely valós eseményeken és személyeken alapul, és betekintést enged a tokiói alvilág rejtelmeibe.

A színészek szerintem kiváló alakítást nyújtottak a szerepükben, és hitelesen ábrázolták a japán bűnügyi világban élő és dolgozó karaktereket is. A sorozat főszereplői, Ansel Elgort és Ken Watanabe, különösen kiemelkedők voltak, akik egy amerikai újságírót és egy japán rendőrtisztet játszottak. Elgort és Watanabe között nagy volt a kémia, és jól átjött a karakterek közti barátság, bizalom és konfliktus kezelése is. Elgort meggyőzően alakította a bátor, de naiv Jake Adelsteint, aki japánul tanul, és aki sokszor bajba keveredik a nyomozásaival. Watanabe pedig lenyűgözően formálta meg a tapasztalt, de becsületes Hiroto Katagirit, aki a saját rendőrségén belül is szembesül a korrupcióval és a hátsó szándékokkal. A sorozat másik fontos szereplője Rachel Keller, aki Samantha Portert alakítja, Keller nagyon jól játszotta a bonyolult és sérült karaktert, aki a yakuza által kizsákmányolt és fenyegetett nők egyike. 

A sorozat további mellék színészei is remekül hozták a karakterüket, akik a japán társadalom és kultúra különböző rétegeit és aspektusait képviselték. Ilyenek voltak például Rinko Kikuchi, aki Eimit játszotta, Jake Adelstein főnökét és mentora, a japán újságírás világában próbál helytállni; Ella Rumpf, aki Polinát alakította, egy orosz hostess-t, Samantha barátnője és kollégája, Hideaki Itô, aki Jin Miyamotót játszotta, egy titokzatos és karizmatikus yakuza vezért, aki Jake Adelstein segítségére siet; Shun Sugata, aki Ishidát alakította, a Goryokai nevű yakuza szervezet vezetőjét, a sorozat fő gonosztevője; és Tomohisa Yamashita, aki Akirát játszotta, egy fiatal és ambiciózus yakuza tagot.

A fényképezés minősége nagyon magas színvonalat képvisel, és hűen visszaadta a tokiói bűnügyi világ hangulatát és atmoszféráját. A sorozat operatőre, Vanja Černjul, ASC, HFS, több interjúban is elmondta, hogy milyen technikákat és eszközöket használt a sorozat fényképezéséhez, és hogy milyen kihívásokkal és lehetőségekkel találkozott a japán forgatási helyszíneken. Černjul elárulta, hogy a sorozat egyik jellegzetessége a szuper-széles „mester panorámák” voltak, amelyekhez több képkockát vett fel egyetlen mester felvétel körül, majd a VFX csapattal összeillesztette őket. A sorozat fényképezéséhez nagy mértékben használtak természetes fényt, és hogy a tokiói éjszakai fényeket is kihasználták a kontrasztos és dinamikus képek létrehozásához, hogy minél hangulatosabban fessen a városi látkép.

A zene is nagyon fontos szerepet játszott a sorozatban, és erősítette a történetet és a karaktereket. A sorozat zeneszerzői, Danny Bensi és Saunder Jurriaans, több dalukat is bemutatták a sorozat hivatalos soundtrackjén. A sorozat zenéjéhez inspirációt merítettek a japán kultúrából, a kilencvenes évek zenéjéből, és a sorozat executive producerének és rendezőjének, Michael Mann-nak a korábbi munkáiból, mint például a Heat vagy a Collateral. Számos más dal is elhangzott, amelyek a japán és a nemzetközi popkultúrát képviselték, és amelyek illeszkedtek a sorozat hangulatához és időszakához.

A fényképezés minősége és a zene összhatása szerintem nagyon pozitív volt a sorozatra, és növelte a sorozat látványosságát és élvezhetőségét, amolyan belső dinamikus hangulatot generáltak. A sorozat nagyon jól mutatja be a tokiói bűnügyi világ vizuális és hangi aspektusait, és hogy a sorozat fényképezése és zenéje nagyon jól illeszkedik a sorozat történetéhez és karaktereihez.

Ki szeretném emelni Michael Mann munkáját. A rendezés nagyon professzionális és magával ragadó volt, és jól átadta a sorozat cselekményét és karaktereit. A sorozat executive producere és rendezője, Michael Mann, aki korábban olyan klasszikus bűnügyi filmeket készített, mint a Heat vagy a Collateral, neki a pilot epizódot sikerült rendeznie,  nagy hatással volt a sorozat stílusára és hangulatára. Úgy rendezte a sorozatot, hogy azt éreztük, mintha mi is Tokióban lennünk, így szerintem remekül hozta tokiói bűnügyi világ valóságát és komplexitását. 

A történet mondanivalója szerintem az, hogy a tokiói bűnügyi világ nem csak fekete-fehér, hanem sokszínű és árnyalt, a bűn és az igazság közötti határ nem mindig egyértelmű. A sorozat bemutatja, hogy a yakuza nemcsak egy egységes és gonosz szervezet, hanem egy olyan csoport, amelynek tagjai különböző motivációkkal, célokkal, érzelmekkel és erkölcsökkel rendelkeznek. Külön tetszett az is, hogy a rendőrség és az újságírás nem tökéletes és hibátlan, hanem egy olyan rendszer, amelyben a korrupció, a politika, a nyomás és a félelem jelen van. A tokiói bűnügyi világban nincs igazi győzelem vagy vereség, hanem csak túlélés és alkalmazkodás.

A Tokyo Vice című sorozatot azoknak ajánljuk, akik szeretik a bűnügyi dráma műfaját, és akik érdeklődnek a japán kultúra és társadalom iránt. Fordulatos történetet mesél el, amely valós eseményeken és személyeken alapul, és amely betekintést enged a tokiói alvilág rejtelmeibe. A Tokyo Vice hangulata és atmoszférája nagyon magával ragadó és lenyűgöző, és nagy hatást gyakorol a sorozat nézőire.

Streamingstar: 9 stars

0 Hozzászólások:

Megjegyzés küldése

Összes oldalmegjelenítés