További Targaryan-ház központú előzménysorozatokat tervezne az HBO, de tényleg erre lenne szükségünk?

A Sárkányok háza első évada olyan sikeres lett az HBO házatáján, hogy szinte mindenki ámultan és csodálkozva nézte  végig a sorozat fináléját, melynek következménye az lett, hogy készül a 2. és harmadik évad, ráadásul a Warner Bros. készítői egy esetleges negyedik évadot is terveznének, amely a Trónok harca előzménysorozatának az utolsó felvonása lenne. Aztán a hét elején jelentették be, hogy az HBO állítólag egy második Targaryen-központú előzményfilmet tervez, a Trónok harca univerzumának tovább bővítésének jóvoltából. A filmesek egy olyan nagyképernyős játékfilmet is terveznének, amely ezt a szóbanforgó sorozatot felvezetné majd az HBO Max streaming szolgáltatásra. Ez a második Targaryan központú spin-off mű Aegon, a Hódító kalandjait és hadjáratát mutatná be. Tudni vélik nem Aegon volt az első Targaryen-nemes Westerosban, ugyanis ő és az apja annak a neves dinasztiának a tagja, ahogyan azt mi már megismerhettük [Targaryan-ház]. A Vörös Vár és a Vastrón létrehozása előtt  a Targaryenek nemzedékeken át a vulkanikus Sárkánykő szigetén éltek, miután a családjuk kénytelenek voltak elmenekülni egy vulkánkitörés miatt, az őshazájuknak számított Valyria-ból. Mi már pedzegettük korábbi cikkünkben, hogy az HBO lehetséges célpontjának tart egy olyan GOT sorozatot is, amely a valyriai Targaryanokat mutatná be. Emellett a döntés mellett mi teljes mell és vállszélességgel támogatnánk a projektet.

A sárkányok házában kiderült, Aegonnak is volt egy tiszteletre méltó történelmi múltja, amely során megjósolta az Éjkirály és a White Walkers seregének felemelkedését és annak elpusztítását. Aegon két testvérével, akik amúgy a feleségei voltak (innen ered a vérfertőzéses sztorijuk a Targaryan-ház kapcsán) felkészítették a népüket az elkerülhetetlen fenyegetésre. A nagy csata után pedig kihasználták a taktika lépésüknek az előnyét, két asszonyával együtt felnyergelték sárkányaikat (az egyikük a Sárkányok házában megjelenő Vaghar volt), és meghódították az egész civilizált Westerost, megalapítva ezzel a Hét Királyságot. Aegon ezután felépítette a Vörös Várat, és elesett ellenségei kardjaiból összekovácsoltatta a híres Vastrónt. A történés nagy összefüggésében ez nem sokkal a Trónok harca eseményei előtt történt. A rajongók alig várják, hogy további sorozatokkal és részekkel bővüljön kedvenc fő sorozatuk, de vajon tényleg folyton vissza kellene térnünk a Targaryenekhez? A válasz nem is olyan egyszerű.

Nyilvánvalóan arra a tényszerűségre senki sem panaszkodna, hogy egy újabb Targaryan-ház központú folytatást terveznének berendelni az HBO-nál. Habár az HBO több különböző spin-offot is fontolgatott a Trónok harca befejezése után, egyik sem kapott akkora érdekeltséget, mint egy esetleges Targaryen-előzménysorozata, a Sárkányok háza. Állítólag egy pilot epizódot is forgattak egy Stark-alapú sorozathoz, amely több ezer évvel az eredeti sorozat előtt játszódik, de a pilot végének követően úgy tűnt, a rajongók nem sok érdeklődést mutattak egy olyan világ iránt, amelyben nincsenek Targaryenek és sárkányok. Ez a kérdés lényege: működhet-e egy Trónok harca spin-off sárkányok nélkül? Nem igazán.

Ezek a félelmetes lények kétségtelenül az egyik legfontosabb elemei, ami miatt a sorozat olyan jól működött. Nincs is annál izgalmasabb és látványosabb a képernyőn, mint amikor egy hatalmas sárkány hirtelen leereszkedik az égből, és a tűzokádása során élve eléget egy csomó embert. A Trónok harca kiválóan egyensúlyozott a forrongó politikai intrikák és a csatajelenetek között. A sárkányok is nagy szerepet játszottak ebben a balance-on, és éppen ezért nagyon nehéz elképzelni a sorozatot nélkülük. Képzeljük el csak azt, hogy újra megnézzük a sorozatot Daenerys (Emilia Clarke) történetének kivágásával. Sokkal kevésbé lenne élvezetes.

A kérdés tehát az, hogyan lesznek a sárkányok a Targaryenek nélkül? Bár a rajongók talán idővel megunják, hogy ugyanazt a családot látják a képernyőn egy olyan világban, ahol megannyi lehetőség lenne felfedezésre, de nem valószínű, hogy a sárkányokkal kapcsolatban ugyanígy fognak érezni. Eddig a kettő egy csomagban volt, de rengeteg olyan történetszálat lehet felfedezni a GOT univerzumában, amelyek új dinasztiákat, birodalmakat és történetet vezetnének be. A kézenfekvő válasz erre az lenne, ha Valyria-ban, a Targaryenek ősi otthonában, a vérmágiát gyakorló sárkányos hadurak otthonában kezdődne el a megalapozása a teljes saga-nak, azon belül is a Targaryan-házának belüli bemutatásával. Sajnos az HBO eddig semmilyen jelét nem adta annak, hogy érdekelné őket ennek a hatalmas referenciaértéknek a feltárása, majd bemutatása.

Az egyik legnagyobb probléma, ami felmerülhet egy Aegon hódítása eseményeit követő sorozattal kapcsolatban, az nem más, mint a forrásanyag hiánya. A Sárkányok házával és a Trónok harcával ellentétben Martin nem írt részletesen Aegon hódítását követően a Vastrónhoz. Ez hatalmas problémának bizonyult a fő zászlóshajó-sorozat számára. A 6. évadhoz érve a sorozat előrébb ment, mint ahol a könyvek abbaíródtak, és a karakterek sorsa már a showrunnerek kezében maradt. A dolgok gyorsan elfajultak, mivel először kellett kitalálni a fináléig vezető utat úgy, hogy nem követhették a regényeket. A főbb cselekményszálakat és a karakterek íveit elhagyták, miközben az utolsó évadok során a legtöbb karakter számára zavarba ejtően és méltatlanúl véget értek.

Szerencsére a Sárkányok háza már elég alaposan le van fektetve a Tűz és vérben, a Targaryen-polgárháborúnak szentelt írásban, így úgy tűnik, hogy a Sárkányok háza sorozatot tovább vitték a streaming piacra, hiszen összesen négy évadot terveznek, annak érdekében, hogy egyenletes tempóban zárhassák le a történetet. Martin nem írt részletesen Aegon hódításáról, de a főbb kronológia rész már kirajzolódott az alkotók számára, és talán hozzáértőbb forgatókönyvírókkal a sorozat szilárd forrásanyag nélkül is sikeres lehetne. Ezzel együtt az HBO előbb-utóbb kénytelen lesz eltérni a forgatókönyvtől, ha tovább akarja bővíteni az univerzumot, és az eddig látottakon kívülre is bátran felfedezni a saga-t. Az utóbbi időben a népszerű streamingszolgáltató sokkal inkább hajlandó volt átvenni Martintól a vezetést, ahogy haladtak előre, ami persze jó döntés volt, miután a Trónok harca utolsó évadaiban jegelték őt.

Bármelyik irányba is induljon el a franchise, úgy tűnik, hogy az emberek tanultak a múlt hibáiból, és tényleg azon dolgoznak, hogy a világépítés legjobb részeit kiaknázzák. Nehéz vitatni, hogy a Targaryen-ház nem a legérdekesebb család Westerosban, és a legutóbbi pletykák azt is megalapoznák, hogy egyhamar nem fogunk búcsút inteni nekik. Viszont egy jó dologból túl sok is lehet, és kár lenne, ha a franchise úgy telítődne a Targaryen-történelemmel, hogy az később hétköznapinak tűnjön. Azzal a tudattal, hogy a dinasztiára mindig támaszkodhatnak, az HBO-nak nagyobb kockázatot kellene vállalnia, hogy új utakat törhessenek Westerosban és azon túl is. Rengeteg olyan hős, nemesi ház és helyszín van, amelyekből meglehetősen gazdag és részletes történetet lehetne kihozni.

0 Hozzászólások:

Megjegyzés küldése

Összes oldalmegjelenítés